Začala nová irácká ofenziva na Ramádí?

26. květen 2015

Když irácká armáda prchala z města Ramádí před soustředěnými útoky bojovníků takzvaného Islámského státu, nechala tam veškerou vojenskou výzbroj, kterou jí dodaly Spojené státy, včetně obrněných vozidel, tanků a děl.

Jak píše New York Times, mluvčí Pentagonu Steven Warren se snažil zprávu bagatelizovat prohlášením, že některé kusy nebyly provozuschopné, neboť se už řadu měsíců nepoužívaly.

Americký deník připomíná, že stejně tak padly džihádistům do rukou americké zbraně v jiných městech, která Islámský stát dobyl, a letouny spojenců je pak musely zničit bombardováním. Warren vyjádřil naději, že irácká armáda dobude Ramádí zpět, ale přiznal, že „to bude obtížné“.

Irácká vláda po pádu Ramádí poprosila o pomoc dobrovolníky. Ti se o víkendu připojili k iráckým vojákům, osvobodili policejní stanici ve městě Husajba asi sedm kilometrů od Ramádí a pak zahájili ofenzivu proti Islámskému státu v samotném Ramádí, píše arabský server Al-Bawaba se sídlem v Jordánsku.

Nejmenovaný irácký plukovník mu řekl, že armádu podporuje místní a federální policie i bojovníci z řad tamějších kmenů. Jeho slova potvrdil i sunnitský kmenový vůdce šajch Amir Fahdáwí, podle kterého se ofenzivy účastní mnoho příslušníků místních kmenů.

Čtěte také

Podle serveru irácké síly už v pátek osvobodily město Chálidíja ležící těsně před Husajbou asi 80 kilometrů od Bagdádu. O den dříve také s pomocí dobrovolníků prorazily obklíčení u ropné rafinérie Bajdží v severní provincii Saladdín a osvobodily asi 300 zajatých vládních vojáků.

Server saúdské televizní stanice Al-Arabíja upřesňuje, že „dobrovolníci“ jsou většinou šíitští milicionáři, které sdružuje zastřešující organizace s názvem Hašd aš-Ša’abí čili Lidové hnutí. Její mluvčí Ahmad Asadí nicméně tvrdí, že ofenziva ještě nezačala a bude zahájena až „v příštích dnech“.

Podle zdrojů Islámského státu způsobily americké nálety skupině těžké ztráty, ale zároveň vyvolaly velký hněv a džihádisté jsou dnes víc než kdy předtím odhodláni „pomstít se Evropě“

Podle něj se však nesmí dlouho odkládat, aby džihádisté nestihli nastražit po městě výbušniny, které by osvobozování ztížily. Irácké síly, včetně milicí, proto požadují vyspělejší zbraně, které by dokázaly Islámskému státu účinněji čelit.

Džihádisté nejvíc používají improvizované výbušné zařízení umístěné na obrněném vozidle, které pak ve vhodnou chvíli odpálí a způsobí vysoké ztráty na životech. Během tří dnů, které jim stačily k ovládnutí Ramádí, provedli asi třicet takových útoků, při nichž umisťovali výbušniny do velkých kamionů nebo buldozerů.

Podle mluvčího šíitské skupiny taková detonace zničí i několik velkých budov najednou. Spojené státy slíbily, že iráckým bezpečnostním silám pošlou až 2000 přenosných protitankových zbraní, uzavírá Al-Arabíja.

Islámský stát se mezitím nezadržitelně blíží k Bagdádu, konstatuje server americké stanice CNN. Podle něj zřejmě džihádisté v pátek dobyli most Bizabíz představující jedinou bezpečnou spojnici mezi provinciemi Anbár a Bagdád.

Čtěte také

Tento přechod byl v pátek zavřený a žádný místní představitel nedokázal vysvětlit proč. Podle jedné ženy, která tam uvízla, je na anbárském konci Islámský stát.

CNN na rozdíl od serveru Al-Bawaba tvrdí, že džihádisté stále drží město Husajba. Dodává také, že z Ramádí už uprchlo na 25 000 lidí.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio