Za 50 let bude v Česku o 2 až 3 °C vyšší teplota, tvrdí expert České zemědělské univerzity

17. červen 2020

Česko zažívá nejhorší období sucha v posledních 500 letech, a to už od roku 2015. Zdá se to nelogické, protože jsme zároveň svědky bleskových povodní – naposledy na Olomoucku. Právě tak ale vypadají klimatické změny.  

17. červen je Mezinárodním dnem proti rozšiřování pouští a sucha. Více článků o vodě a suchu najdete zde.

Varování před suchem vyslovil nejen ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ale i vědci z projektu Intersucho. Jejich kolegové z výzkumných ústavů a soukromých společností hledají způsob, jak vodu získávat i udržet v krajině.

Čtěte také

„Za 50 let (tady) bude o 2 až 3 °C vyšší teplota. Víme, že se bude měnit i režim srážek. Co ale nevíme úplně přesně, je, jakým způsobem bude vypadat celková bilance. Tedy jestli bude srážek víc nebo míň. Každopádně bude docházet k delším obdobím bez srážek a naopak k vyšším srážkovým extrémům. Abychom se na (klimatickou změnu) mohli připravit, musíme být schopní s vodou líp hospodařit,“ vysvětluje v pořadu Zaostřeno Martin Hanel, který se na České zemědělské univerzitě specializuje právě na vodní hospodářství.

Podzemní rybník?

Jednou z možností, jak kvalitní vodu získávat i v suchých obdobích, je tzv. umělá břehová infiltrace. Vědci z Výzkumného ústavu vodohospodářského vytipovali několik míst v Česku, kde ji chtějí testovat. Technologie využívá vsakování vod v meandrech řek, takže se voda dostane pod povrch a pak se jímá hlubinnými vrty. 

Čtěte také

Netradiční experiment pak vědci připravují v Meziboří v Krušných horách – vznikne tam podzemní rybník. „Pomocí injektáže a v délce zhruba 100 metrů vybudujeme velmi hustou síť vrtů. Do nich pak bude pod tlakem injektována cementová směs, takže se vytvoří jakási podzemní hráz,“ popisuje experiment Zbyněk Hrkal z Výzkumného ústavu vodohospodářského. Podzemní rybník by měl ležet zhruba v 15 metrech pod povrchem. Možná že by se tak mohla vytvářet i voda pitná. 

Stavba má být hotová ještě do konce letošního roku. Nemuselo by potom docházet k tak velkému odpařování vody, kterému je jinak každá nadzemní nádrž vystavena.  

Celý pořad Vojtěcha Tomáška najdete v audiozáznamu.

autoři: Vojtěch Tomášek , lup
Spustit audio

Související