V Beskydech jsou tůně proti suchu. Unikátní experiment má pomoci udržet vodu v krajině

9. červen 2020 11:23

V beskydských lesích zkoušejí udržet vodu hloubením desítek tůní. Jde o unikátní experiment, kterým chtějí ekologové v Chráněné krajinné oblasti Beskydy vyzkoušet, jak zadržet vodu v krajině.

Na místo plné vody se proměnila takzvaná přibližovací linka, tedy bývalá cesta na stahování dřeva. Po lince odtékalo do potoka při každém dešti velké množství vody, teď zůstane voda v lese.

103723884_2756541351282607_3026637854599202642_n.jpg

„Tady jsme vybudovali 28 jam,“ říká iniciátor projektu Ondřej Brož. Malé vodní dílo bylo hotové za hodinu a půl, v boji proti suchu ale bude mít obrovský význam.

„My takové řešení velmi vítáme, protože těch přibližovacích linek je v Beskydech hodně. Některé se nepoužívají, dlouhodobě se používat nebudou a úplně zbytečně a velmi rychle odvádějí vodu z krajiny,“ říká Miroslav Kubín z Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Tůně plné života

Ekologové očekávají, že už příští rok budou tůně plné života. „Na jaře by měly být plné vajíček žab. Předpokládáme, že by se tady mohla objevit užovka obojková, čolek horský. Budeme to sledovat a já se na ten monitoring strašně těším. Uvidíme, jak tyto tůňky pomohou druhové rozmanitosti,“ dodává Kubín.

Podle Petry Latnerové z Biskupských lesů jde o pilotní projekt. Pokud se osvědčí, budou Biskupské lesy v hloubení tůní pokračovat. „Chtěli bychom to vyzkoušet na cestách, které nám to dovolí. Uvidíme, jaký to bude mít efekt. I pro nás je to něco nového, s čím se teprve seznamujeme,“ říká.

Miliony litrů vody

Podobných lesních cest, které by mohli takto lesní dělníci upravit, je v Beskydech několik stovek. Letos se chystají na asi 750 metrů, vznikne tak 300–400 tůní, které mohou zadržet až dva miliony litrů vody.

autoři: Gabriela Hykl , tif | zdroj: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související