Vzniknou krajské koalice bez ANO? „Babiš je nenávistný,“ vysvětluje neochotu stran Netolický (ČSSD)

4. říjen 2020

Po krajských volbách začínají vznikat první koalice. Ačkoliv hnutí ANO vyhrálo v deseti krajích, už teď je jasné, že ne ve všech z nich usedne v krajské radě, ale naopak zamíří do opozice.

Při pohledu na výsledky voleb v jednotlivých krajích nemůže být pochyb o tom, že současná nejsilnější vládní strana vyhrála volby také ve většině krajů. Přesto však premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš nemůže být s výsledkem zcela spokojen, hodnotí politologové.

Čtěte také

„Může to být Pyrrhovo vítězství. Souvisí to hodně s rétorikou, kterou i včera na tiskové konferenci předvedl Andrej Babiš. Stále vede válku proti všem,“ komentuje první Babišova slova po zveřejnění výsledků voleb Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie a dodává:

„Hnutí ANO vládlo v šesti krajích s ODS, ale vyjádření Babiše teď může krajská jednání zkomplikovat. Problém je, že za rok budeme volit poslance. A tak atmosféra bude jen a jen houstnout. I tohle může být pro případné středopravé koalice problém.“

V Pardubickém kraji bez ANO

Jeho slova potvrzují i první jednání v Pardubickém kraji. Hnutí ANO tam sice s 19,61 procenty hlasů vyhrálo, koalice se ale formuje bez něj.

Čtěte také

„Stávající koalice není mezi poraženými, všichni jsme se dostali do zastupitelstva,“ hodnotí ve vysílání Plusu Martin Netolický (ČSSD), který kandidoval za uskupení 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj. A dodává: „Dá se předpokládat, že to tedy bude základ stávajícího řešení. Mluvil jsem i s Martinem Kolovratníkem (ANO) a řekli jsme si, jaká je situace.“

Za překážku možné povolební spolupráce s ANO vidí Netolický nejen předvolební sliby hnutí v kraji, ale také právě postavu Andreje Babiše:

„Jediné spojenectví nenávisti vytváří pan premiér, protože on je nenávistný proti všem. Jen ukazuje, že si neváží žádného koaličního partnera. Je to vůdcovské hnutí vedené autoritativně. A pan premiér není nejpříjemnější člověk pod sluncem.“

Problémy sociálních demokratů

Za poraženého letošních krajských voleb lze označit především druhou vládní stranu, ČSSD. A to jak v případě krajských voleb, tak prvního kola voleb senátních. „Výsledek víceméně reflektuje reálnou kondici strany, kterou tuneluje především hnutí ANO. Je to strana, která tak trochu nemá svým voličům co říct,“ hodnotí výsledek Jelínek. Sociální demokracie ztratila ve volbách 71 krajských mandátů.

Čtěte také

Nezabrala ani sázka na červený svetr předsedy Jana Hamáčka, který se na jaře stal symbolem boje proti šíření koronaviru.

„Vizuálně ČSSD s tímto symbolem pracovalo, na billboardech se Hamáček podporoval s kandidáty. Ale v té kampani to už fungovalo trošku uměle,“ zhodnotila kampaň sociálních demokratů Eva Lebedová, politoložka a expertka na politický marketing z Univerzity Palackého v Olomouci.

Problémy strany si uvědomuje také Martin Netolický, který má nakročeno k tomu stát se jediným sociálnědemokratickým hejtmanem, i když ve volbách přímo pod značkou ČSSD nekandidoval.

Čtěte také

„ČSSD by se měla skutečně vydat svobodnou cestou. Nemůže být chudým bratříčkem vedle premiéra. V krajských volbách o to byla určitá snaha, ale by to jen začátek. Měli bychom otevřít kandidátky nezávislým osobnostem, které mají v kraji dobré jméno,“ pojmenovává Netolický, v čem by se měl změnit přístup sociálních demokratů.

S tím souhlasí i Jelínek a přidává ještě jeden problém, který podle něj současná sociální demokracie má: „Zviditelnění té strany na celostátní úrovni. Ale to bez konfliktů s koaličním partnerem nepůjde. Pokud v debatě vystupují předsedové jako bratři v triku, pak si volič vybere tu silnější stranu.“

Zlínská nemocnice

Ve Zlínském kraji, který tradičně patří mezi nejsilnější regiony KDU-ČSL, jen těsně prohrál současný hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Druhé lidovce i tam porazilo hnutí ANO, i když velmi těsně.

Nejsilnějším tématem voleb byla na Zlínsku plánovaná stavba nové krajské nemocnice za osm miliard korun, kterou podporuje právě Čunek.

Čtěte také

„Nejhlasitější odpůrci nemocnice nezískali tolik procent,“ odmítá Čunek, že by se volby staly pouhým referendem o nemocnici. „Jsem přesvědčen, že ve všech krajích kandidoval Andrej Babiš a získal deset vítězství. To byl těžký soupeř.“

Výsledek pro něj ale i tak byl nepříjemným překvapením. „Ukázalo se, že asi ten marketing neumíme tak dobře. A zadruhé se nám nepodařilo přesvědčit lidi o tom, že nová nemocnice není jenom výdaj osmi miliard, ale že je to výdaj, který nám v budoucnu bude přinášet velký benefit,“ vyjmenovává Čunek důvody své těsné porážky.

„Jsou tady ale tři kraje, kde i méně výrazné osobnosti dokázaly Babiše porazit. Takže to vypadá, že v hejtmanském křesle udělal Jiří Čunek taková rozhodnutí, která mu voliči neodpustili,“ namítá Jelínek.

Problémy v parlamentu

Vládní strany ale nemají problémy jen při sestavování koalic v krajích. Pozitivní pro ně není ani výsledek prvního kola senátních voleb. „Pro politické strany to je často nejen ztráta mandátů, ale také příjmů,“ připomíná Jelínek.

V Senátu sociální demokraté obhajovali deset křesel. Do druhého kola však postoupili jen tři jejich kandidáti. „Myslím si, že jim hrozí zánik senátního klubu. A dokonce si myslím, že totéž hrozí i vládní ANO,“ dodává komentátor.

Čtěte také

Oslabená pozice v horní komoře parlamentu může pro vládu rok přes sněmovními volbami znamenat nepříjemné komplikace.

„Musí si uvědomit, že legislativní předlohy musí nachystat včas, protože Senát jim to bude vracet. Ty racionálně uvažující vlády stejně vědí, že se toho moc neprosadí, a budou vsázet na rétoriku. To by mohlo eskalovat v politický souboj mezi horní a dolní komorou,“ říká Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie a na závěr dodává svou prognózu směrem ke sněmovním volbám v příštím roce:

„Dá se předpokládat, že ANO bude mít ambici znovu obhájit svou pozici. Zároveň se jí ale rodí velmi silní soupeři – jak v ODS, tak u Pirátů. Do budoucna se tedy může stát, že už někde může vznikat nápad, jak vyšachovat hnutí ANO i v případě, že by sněmovní volby vyhrálo.“

Hosty vysílání byli:

Lukáš Jelínek, komentátor

Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje (ČSSD)

Eva Lebedová, politoložka

Petra Pecková, kandidátka na hejtmanku (STAN)

Jiří Čunek, zlínský hejtman (KDU-ČSL)

Zbyněk Linhart, senátor (za STAN) 

Poslechněte si celý speciál ke krajským a senátním volbám. Moderuje Věra Štechrová.

autoři: Věra Štechrová , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související