Apolena Rychlíková: Debakl levice, Piráti lídrem opozice. Z koronaviru se ústřední téma krajských a senátních voleb nestalo, výsledky nepřekvapily

4. říjen 2020

Česko má za sebou možná nejpodivnější volby ve své nedávné historii. Probíhaly za zvýšených bezpečnostních opatření, lidé v karanténě mohli k volbám (nebo volby k nim) už ve středu.

Čtěte také

A navzdory obavám, že pandemie koronaviru znemožní řadě lidem volit, se volební účast nikterak nelišila od let předchozích. K urnám se dostavilo kolem 40 procent voličů a voliček a jejich rozhodování nebylo tolik překvapivé. ANO vítězí, a to navzdory totálně nezvládnuté druhé vlně koronaviru. Senát se odkládá na druhé kolo. Konec demokracie v Česku se nekoná, krajské a senátní volby jsou však příležitostí, jak zkoumat i jiná než pražská témata.

Levice v Česku přestává de facto existovat. Sociální demokracie tvrdě doplácí na angažmá v Babišově vládě, který jí zároveň luxuje hlasy. Je to začarovaný kruh, ze kterého už nepůjde vystoupit a má své důsledky třeba i v senátní kampani. Do horní komory parlamentu se nedostal například Jiří Dienstbier mladší, který se od své vlastní strany dlouhodobě distancuje. Tím se mezi voliči vytváří zmatení a dříve úspěšný a oblíbený senátor tak po letech nezasedne v senátních lavicích.

ČSSD na cestě k absolutnímu zapomnění

Čtěte také

Vedle toho nevložila ČSSD do voleb skoro žádnou potřebnou energii a čelní představitelé strany se s vědomím totálního neúspěchu snažili většinu času tvářit, že se vlastně žádné volby ani nechystají. Bohužel pro ně proběhly a kromě ostudy znamenají pro ČSSD i další masivní oslabení v reálně politické moci.

Podobně je na tom i KSČM, strana, která dělá stínové krytí současné vládě kdykoliv, kdy si ČSSD dovolí Babišovi vzdorovat. Místo levicové opozice, která by právě v časech pandemie mohla (a měla) křísit koncept sociálního státu a tematizovat ekonomická rizika rozpadu společnosti z pohledu nižších vrstev, tu máme jen tiché přisluhovače Andreje Babiše, kteří vyměnili prozatímní (oficiální či neoficiální) účast ve vládě za svou vlastní budoucnost. Chtělo by se skoro říct: dobře jim tak. 

Slavit ale nemůže ani opozice pravicová, tedy ODS a TOP 09. Petr Fiala i Markéta Pekarová Adamová se sice tváří spokojeně, ale stagnujících sedm let v opozici a nepříliš přesvědčivé výsledky každých možných voleb o premiérských možnostech ODS moc nesvědčí. Namísto reálné politiky nabízí oba dva subjekty už dlouhodobě morální kýč a odsudky ve stylu „Antibabiš“, jenže těmi si nové voliče nezískají.

Čtěte také

Na mnoha místech tyto strany předběhli Piráti a také STAN, u kterých se už dlouhodobě spekuluje o jejich možné koalici i v případě voleb do Poslanecké sněmovny. Nejnovější výsledky by tyto prognózy podporovaly. Ukazuje se totiž, že na Babiše platí mnohem víc konkrétní, věcná opoziční práce a drobná každodenní snaha o změnu v regionech než silácké výkřiky do tmy, kterých se dopouští právě ODS nebo TOP 09. 

Senátní volby se až na jeden volební obvod – Děčín – přesouvají do druhého kola. Na severu Čech obhájil vítězství bývalý starosta Krásné Lípy, Zbyněk Linhart, který dlouhodobě ukazuje, že právě v konkrétních politicích a političkách z menších obcí a měst je síla Starostů a nezávislých.

Prvnímu kolu se přiblížila ještě „první dáma ODS“ Miroslava Němcová, které Senát utekl o procento a půl, a tak se ještě utká se stávajícím senátorem Václavem Hamplem. Tou hlavní zajímavostí senátních voleb ale je, že v nich už tradičně nevítězí Andrej Babiš a jeho ANO. V plánu současného premiéra nejspíše není Senát zrušit, jen ho pro svou politiku prostě tolik nepotřebuje.

Apolena Rychlíková

I tak je ale pro voliče důležité, jak se Senát poskládá – přesně kvůli nutnosti současnou vládu hlídat a korigovat. Už teď je ale jasné, že Babiš Senát neovládne a že poměry sil zůstanou v Česku alespoň nějak vyrovnané. Je to do jisté míry dobrá zpráva, ještě lepší by ale bylo, kdyby s tímto stavem opoziční strany uměly alespoň nějak kvalitně naložit a v české politice skutečně hájila témata i lidi, které současná vláda hází přes palubu. 

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio