Komplot a spiknutí proti nám. Byli jsme moc slušní, hodnotí krajské koalice bez ANO končící hejtman Okleštěk

20. říjen 2020

Přestože vládní hnutí ANO získalo nejvíc hlasů v celkem deseti krajích, při sestavování koalic neuspělo. „ANO vyhrálo, ale je demokratické, že se daly dohromady jiné strany. Nebylo to o rychlosti složení koalic, bylo to o komplotu,“ shrnuje dosavadní olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Zisk z krajských voleb totiž dokázalo hnutí ANO proměnit zatím jen ve třech případech – hejtmany bude mít v Ústeckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Podle Oklešťka je to smutné a jde o spiknutí ostatních. „Mrzí mě to. Ale myslím si, že volič není hloupý a nezapomíná,“ varuje.

Olomoucká koalice je mišmaš. Strany budou těžko hledat programovou shodu
Ladislav Okleštěk

Okleštěk připomíná, že hnutí ANO dostalo v Olomouckém kraji 27,1 procent hlasů.

„To je nejvíc v za celou dobu, co chodíme k volbám. Měli jsme druhý nejlepší volební výsledek v České republice a získali 18 mandátů. Přemýšlel jsem, jestli jsme opravdu někoho nezklamali, některou skupinu zastupitelů, voličů… Opozici samozřejmě zklamete vždycky, ale tady zvítězila touha po moci a touha nějakým způsobem odstavit hnutí ANO,“ míní končící hejtman.

Čtěte také

Podle Víta Rakušana, předsedy hnutí STAN, by si ale mnozí hejtmani z hnutí ANO měli nejprve sami sáhnout do svědomí a zhodnotit, jak se doposud chovali k opozici, jak kraje vedli a zda se protekcionisticky nestavěli k městům a obcím, kde starostovali jejich lidé.

„Kdyby ANO bylo ochotno diskutovat o změně volebního systému, kdy u nás nefunguje prostý poměrný systém a některé naše hlasy jsme tím ‚darovali‘ hnutí ANO, tak by situace byla jiná,“ míní Rakušan.

Je to kvůli různým krokům ANO i práci v celostátní politice.
Vít Rakušan

„Ve většině krajů se ukázalo, že demokratická opozice má v současné době většinu a už není vůle spolupracovat s ANO. Je to možná i zkušenost s vládou jejich hejtmanů. V mnoha regionech se ukazuje, že hnutí nemá koaliční potenciál,“ připomíná.

Příčiny by přitom hledal v lidské rovině a v chování nejsilnější vládní strany za poslední čtyři roky: „Je to kvůli různým krokům ANO, práci v celostátní politice, bohorovnosti, ignorování opozice a nekomunikativnosti.“

Čtěte také

Okleštěk ale oponuje – sám prý sebereflexi udělal. Upozorňuje, že v Olomouckém kraji, v jehož čele po volbách končí, se koalice utvořila napříč politickým spektrem. „Od levice po pravici, od konzervativních stran… je to prostě takový mišmaš, který se nějak rozhodl. Budou ale těžko hledat programovou shodu,“ domnívá se.

Šéf Starostů a nezávislých nicméně tvrdí, že v rámci nově vznikající koalice vzniká programové prohlášení a na zhodnocení jeho výsledků je čas až v dalších volbách.

Podle průzkumů Babišovo hnutí ztrácí

Poslední volební model agentury Kantar CZ pro Českou televizi ukázal, že volby do sněmovny by v září vyhrálo hnutí ANO se 24,5 procent hlasů, dál ale ztrácí. Aktuální zisk je nejhorší od voleb v roce 2017.

Druhé místo drží s 19 procent Piráti a třetí je ODS s 13,5 procenta a na čtvrté místo se dostalo hnutí STAN, které od srpna posílilo na 9,5 procenta. Piráti a Starostové aktuálně jednají o možné koalici v nadcházejících volbách.

Čtěte také

„Ladíme, jsme před hlasováním v Pirátské straně. Jednoduché to určitě nebude,“ říká k tomu Rakušan.

Průzkumy ale není třeba brát příliš vážně, myslí si Okleštěk. Na otázku, zda vnímá koalici dvou opozičních stran jako hrozbu, odpovídá: „Ty strany zjistily, že samostatně nějakou sílu nemají. Není třeba podceňovat žádný politický subjekt, ale chovat se ke všem normálně.“

A vrací se znovu ke krajským volbám. „My jsme to v Olomouckém kraji dělali, akorát se nám to vymstilo, protože jsme byli moc slušní.“

Hosty byli:
Ladislav Okleštěk, člen předsednictva ANO a předseda hnutí v Olomouckém kraji, dosavadní olomoucký hejtman
Vít Rakušan, předseda hnutí STAN
Pavel Ranocha, analytik společnosti Kantar

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Renaty Kropáčkové a Martina Matějky.

Spustit audio

Související