Vláda nedrží slovo a já nejsem zaměstnanec Agrofertu, Babiš mi nevolá, říká hejtman Vondrák (ANO)

6. říjen 2020

Krajské volby vyhrálo hnutí ANO s ještě větším ziskem než před čtyřmi lety, pět hejtmanských křesel se mu ale zřejmě obhájit nepodaří. Výjimkou je Moravskoslezský kraj, v jehož čele zůstane Ivo Vondrák (ANO): „Od vedení hnutí, a především od vlády a premiéra, bych očekával vstřícný přístup k tomu, co požaduje tento kraj. A to se neděje.“

Moravskoslezské problémy se týkají tří velkých investičních projektů, na které měla vláda přispět: výstavby Moravskoslezské vědecké knihovny, koncertního sálu a galerie výtvarného umění v Ostravě. „Podepsali jsme memorandum, že nám s tím vláda finančně pomůže. Ale skutek utek,“ uvádí.

Čtěte také

„Pevně věřím, že usnesení vlády bude platit. Když ne, musíme si pomoci sami. Mám životní zásadu, že jediná ruka, která vám pomůže, je na konci vaší paže,“ dodává Vondrák s tím, že projekty bude případně chtít financovat z evropských zdrojů.

„Myslím, že se má držet slovo. A nebylo dodrženo ani v rámci útlumu uhlí,“ říká s tím, že vláda k řešení této otázky nepřizvala zástupce kraje k jednání. „Energetika je tu postavena na uhlí a když tu nebude, bude třeba ho dovážet. To je problém logistický i ekologický,“ upozorňuje hejtman.

Vondrák si stěžuje konkrétně na ministerstvo financí a náměstka Ondřeje Landu, který prý jedná až arogantně. „Že se o to nemáme starat, že je mu jedno, co se bude dít s firmami, které jsou navázané na OKD,“ tvrdí s tím, že útlum těžby může přinést hlavně sociální problémy nebo například růst ceny tepla.

Babiš mi nevolá

Bývalému rektorovi Vysoké školy báňské vadí, když je coby člen hnutí ANO označován za zaměstnance Agrofertu. Zdůrazňuje i to, že do politiky vstoupil na žádost Andreje Babiše (ANO) a opustil kvůli tomu post, který je prestižnější i lépe finančně hodnocený než funkce hejtmana. 

„Baví mě věci tvořit. Nevnímám politiku jako nástroj moci, ale jako svébytnou formu architektury. A že budu moci to, co jsem dělal na univerzitě, dělat i v politice,“ míní stávající moravskoslezský hejtman. 

Čtěte také

Vondrák se v září nechal slyšet, že členství v hnutí ANO je pro něj něco jako svěrací kazajka. Měnit politický dres ale nechce: „V politice nevidím subjekty, u kterých bych měl jistotu, že to budou dělat jinak a lépe. ANO mi dalo šanci stát se hejtmanem, já to přijal a troufám si říci, že jsem si to odpracoval.“

A zdůrazňuje: „Pan Andrej Babiš mi nevolal možná rok i déle a několik měsíců mi nenapsal ani smsku. Jsem hejtman a mám svou autonomitu a mandát. Občas premiérovi napíšu, co si myslím a co by se mělo jak řešit.“

Moravskoslezský kraj nyní povede nová koalice. Dosavadní partneři ANO, ODS a KDU-ČSL by sice v 65členném zastupitelstvu měli pohodlnou většinu 41 hlasů, ke spolupráci ale přizvali i ČSSD. Podle Vondráka jsou za tím dobré vztahy a dobré zkušenosti, které má s lídrem sociálních demokratů Petrem Kajnarem.

Naproti tomu strana Pirátů dosud Vondráka nepřesvědčila o tom, že je schopná konstruktivního přístupu. „Zatím pouze kritizují. Transformace regionu za více než 100 miliard korun vyžaduje zkušenosti. A nyní se dávají dohromady lidé, kteří tyto zkušenosti mají,“ vysvětluje.

Jak funguje spolupráce krajů s vládou při zvládání pandemie covidu-19? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.