V ANO mi chybí ideová ukotvenost. Přece nemůžeme míchat postoje levice, pravice a populismu, tvrdí současný a budoucí primátor Ostravy Macura

23. říjen 2018

Třetímu největšímu městu Česka Ostravě zřejmě bude znovu vládnout koalice hnutí ANO, Ostravak, ODS a KDU-ČSL. Tomáš Macura (ANO) pak znovu aspiruje na post primátora.  

Hnutí ANO potřebuje ideovou konferenci, míní ostravský primátor Tomáš Macura

Nový primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO

Na jedné straně struktury a aparát znesnadňující rozhodování, na druhé formující se principy fungování, které se blíží klasickým politickým stranám. Tak popisuje proměny hnutí ANO ostravský primátor Tomáš Macura, který za hnutí kandidoval do ostravského magistrátu před čtyřmi lety.

„Definitivně jasné to u nás ještě není. Zatím stále ladíme detaily v textu koaliční smlouvy a do toho ještě vchází jednání jednotlivých ostravských městských částí, které se snažíme koordinovat,“ vysvětluje současný primátor Macura. „Doufám, že ke konečnému podpisu dojde ještě tento týden,“ dodává. 

Primátor Ostravy je známý i svým kritickým postojem k předsedovi hnutí a premiérovi Andreji Babišovi nebo k samotnému ANO. „Neříkám to poprvé, ale podle mne by se hnutí mělo líp ideově vymezit. Tedy pro koho je a jaký směr zastává. Taky bych si přál, aby to byly ty tři hlavní pilíře, na kterých v roce 2011 hnutí vzniklo.“ 

Hnutí ANO opouští své hlavní pilíře

Ostravu povede ANO, Ostravak, ODS a lidovci, primátorem bude dál Macura

02667717.jpeg

Koaliční vyjednávání v Ostravě skončila. Město povede staronová koalice – tedy hnutí ANO, Ostravak, ODS a lidovci.

Je to boj s korupcí, proevropské směřování a liberalismus. Macura se přímé odpovědi na otázku, jestli tyto pilíře ANO opouští, vyhnul, přesto připustil, že „z určitých jednotlivých událostí by se mohlo usuzovat, že některé z těchto pilířů by mohly být v ohrožení. Zatím jsem v tom ale optimistou,“ řekl doslova.        

Sám si totiž nedokáže představit jakoukoli politickou stranu nebo hnutí, které by bylo pro úplně všechny voliče. „Musí přece zastávat jednoznačné a identifikovatelné postoje. V reálné politice nemůžeme míchat postoje levicové, pravicové nebo populistické a kdoví jaké ještě… Já se ale rozhodně snažím nebýt populistou, a proto mi tak chybí ideová ukotvenost,“ řekl Macura.  

Nechci jen kritizovat, ale...

Třeba na jaře, na sněmu hnutí ANO, je prý čas na velkou vnitrostranickou diskusi. „Nechci tam ale usilovat o nějaké stranické funkce. Já se jako nějaký velký straník opravdu necítím… Taky chápu, že je laciné něco jen kritizovat a nic pro to neudělat. Sám tuto ambici nemám, ale ještě to nechávám otevřené.“ Chce prý pracovat pouze pro Ostravu, což ho už dnes zaměstnává na 7 dní v týdnu. 

Ještě před vznikem hnutí byl prý sám dlouhodobým voličem ODS, takže by preferoval vládnutí ANO bez podpory komunistů. „Radost mi to rozhodně nedělá a já osobně bych preferoval jiné varianty, ale nebylo to jinak možné… Nakolik znám situaci v ODS, tak i kdyby Babiš nebyl trestně stíhaný nebo nebyl ve vládě, jak chtěli, tak by ODS stejně do vlády s ANO nešla,“ domnívá se současný (a zřejmě i budoucí) primátor Ostravy. 

Co Tomáš Macura udělá pro zlepšení životního prostředí v Ostravě? Kdo (nebo co) může za smog 86 dní v roce? Poslechněte si v audiozáznamu rozhovoru.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související