Debata už se nevede o členství v KSČ nebo StB. Ale o tom, co jste dělali v 90. letech, míní komentátor Eichler

20. červenec 2020

„Opozice nemůže postavit nový dům na svých vlastních troskách. Po sněmovních volbách může vzniknout nová alternativa k hnutí ANO, která ovšem bude mít jednoho lídra,“ míní komentátor Info.cz Petr Holec. V pořadu Pro a proti s ním diskutoval Patrik Eichler z Masarykovy demokratické akademie.

O předvolební koalici nyní jednají Starostové a nezávislí (STAN) s ODS a Piráty, podle Eichlera je ovšem pravděpodobnější vznik dvou bloků – konzervativnějšího a liberálního.

Čtěte také

„Může jít o spojení STAN a Pirátů, obě ty strany jsou do jisté míry antiestablishmentové, Piráti samozřejmě výrazně více. Spojit se může i ODS a TOP 09, která by občanským demokratům dodala proevropský akcent,“ míní Eichler.

Podle Holce je něco takového možné, ale označuje to za „zoufalství, které plodí zoufalství.“ Připomíná, že hnutí STAN bylo dříve v koalici s TOP 09, stranou napravo od ODS, zatímco Piráti jsou prý stranou moderní městské levice, jejíž politikou je „internet a podávání trestních oznámení.“

Opozice nemůže postavit nový dům na svých vlastních troskách. Po sněmovních volbách může vzniknout nová alternativa k hnutí ANO, která ovšem bude mít jednoho lídra.
Petr Holec

Za nesourodý považuje Holec i případný konzervativní blok, zvláště mezi ODS a TOP 09 podle něj stále existují antipatie z dob společného vládnutí v letech 2010 až 2013: „Miroslav Kalousek si jako tehdejší stínový šéf TOP 09 řekl, že se stanou hlavní pravicovou stranou. Systematicky ničil ODS, až téměř zničil obě ty strany.“

Kalousek před týdnem oznámil, že příštích sněmovních voleb už se nezúčastní, aby otevřel cestu ke spolupráci menších stran.

„Nebude kandidovat, ale bude se snažit vést jednání o integraci opozice. On ale všechny ty strany poničil a naštval. Lidovce personálně vykradl a STAN pragmaticky říká, že s TOP 09 jim žádné štěstí nekvete. Jeho (ne)odchod přichází pozdě,“ podotýká Holec.

Babiš neoslabí, dokud...

Integrace stran je motivována snahou za každou cenu porazit ANO, Holec se ale ptá, co bude po volbách: „Vzpomeňme na Čtyřkoalici, která nakonec ani nedošla k volbám a ve vládě se rozpadla. Jak dáte dohromady čtyři politické lídry, tak máte čtyři velká ega a čtyři velké problémy.“

Čtěte také

Eichler toto připouští, upozorňuje ale na to, že hlavní politický konflikt se dnes vede o interpretaci 90. let. ANO a Piráti se proti tomuto období vymezují, naopak ODS a další strany reprezentují voliče, kteří tehdy uspěli.

„To je důvod, proč se ta argumentace, že Andrej Babiš (ANO) byl v KSČ a v StB, míjí terčem. Předmětem debaty dnes není, co jste dělali v 80. letech, ale co jste dělali v 90. letech,“ míní komentátor Deníku Referendum.

Klíčové k porážce Andreje Babiše není, zda se sjednotí pravicové nebo levicové strany, ani jestli bude stíhán nebo souzen. Klíčové je, zda se podaří změnit osu politického konfliktu.
Patrik Eichler

Pravolevý střet politických stran podle Eichlera vymizel po zatýkání na Úřadu vlády v roce 2013. „Babiš přišel a řekl: ‚Heleďte, zatýkalo se mezi starými politickými stranami. Já nekradu, já jsem nová politická strana.‘ Změnila se polarita politického konfliktu, a dokud se opět nezmění, tak Babiš neoslabí,“ vysvětluje.

Celou debatu komentátorů si můžete poslechnout na audiozáznamu. Moderuje Michael Rozsypal. 

Spustit audio

Související