Dvouciferný výsledek nebo víc mandátů. Jak strany hodnotí svůj úspěch v krajských volbách

3. říjen 2020

Která strana je po krajských volbách spokojená s výsledkem a kdo pociťuje zklamání? Zástupci stran v povolebním vysílání Plusu a Radiožurnálu hodnotí svoje výsledky.

ČSSD

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček avizoval, že za úspěch bude považovat dvouciferný výsledek své strany v jednotlivých krajích. S tím souhlasí ve vysílání Plusu i místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček:

Tomáš Petříček

„Ukazuje se, že tam, kde sociální demokracie měla výrazné osobnosti v senátních i krajských volbách, tam má slušné výsledky. Některé průzkumy nám přitom předpovídaly ještě před několika měsíci, že se nedostaneme do zastupitelstev víc než čtyř krajů,“ připomíná Petříček.

Komentátor Českého rozhlas Petr Hartman ale upozorňuje, že v některých krajích se zástupci ČSSD raději schovali za značku nezávislého kandidáta nebo se voleb zúčastnili v koalicích. Někteří se tak od značky ČSSD distancovali.

ANO

Výrazného úspěchu dosáhlo hnutí ANO v Moravskoslezském kraji, kde by hejtman Ivo Vondrák rád obhájil svoje křeslo i v povolebním vyjednávání. „Ukázali jsme, co umíme, víme, že nastává doba pouhelná a máme zkušenosti. Snažíme se s tím pomoci i dalším krajům. Budu rád, když se to bude respektovat i na centrální úrovni,“ neskrývá ambice Vondrák, podle kterého by Moravskoslezský kraj měl mít zástupce i ve vedení hnutí ANO.

Ivo Vondrák, ANO 2011

Politolog Lubomír Kopeček nabízí vysvětlení: „Ivo Vondrák působí konsensuálně a nejsou s ním spojené výrazné kontroverze. Pro část voličů to funguje jako něco, co v podmínkách severní Moravy a Slezska stačí. Tam jsou lidé zvyklí na poměrně málo a Vondrák to málo výrazně překročil.“

Děkuji všem, kteří přišli k volbám. Je úžasné, že se v tomto období nebáli. Děkuji hlavně našim voličům a sympatizantům.
Andrej Babiš (ANO)

STAN

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan vnímá výsledek v krajských volbách pozitivně: „Všude tam, kde to vypadá, že to dopadne jinak než vítězstvím ANO, jsou u toho Starostové,“ říká a vyzdvihuje úspěch zejména ve Středočeském kraji a očekává, že se kandidátka hnutí Petra Pecková stane středočeskou hejtmankou.

Podle komentátora Petra Hartmana je právě Středočeský kraj jedním z nejzajímavějších regionů ke sledování krajských voleb.

SPD

Tomio Okamura, předseda SPD, považuje za úspěch jakýkoliv zisk krajských křesel nad počet osmnáct, tedy výsledek předchozích voleb. „Velký úspěch by byl, kdybychom získali padesát mandátů. A jakýkoliv postup do druhého kola senátních voleb,“ říká.

Předseda SPD Tomio Okamura

Politolog Lubomír Kopeček přiznává, že hnutí SPD napomáhá viditelnost předsedy Okamury. „Z hlediska SPD jsou volby polovičním úspěchem, protože ve většině krajů těsně, ale přece jen překročila pětiprocentní klauzuli. A to v situaci, kdy hlavní agenda strany, tedy boj proti migraci a Evropské unii, spí a řeší se koronakrize.“

TOP 09

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová hodnotí výsledek krajských voleb pro svou stranu jako pozitivní: „Ve většině krajů jsme jistojistě v zastupitelstvu. Většinou jsme kandidovali v koalici. Je vidět, že když se síly spojují a ne tříští, tak to voliči oceňují.“

Markéta Pekarová Adamová je od roku 2019 předsedkyně za TOP09.

Komentátor Petr Hartman poukazuje na nadšení, které s Pekarové Adamové cítí. „Vzhledem k situaci strany se nedalo čekat nic jiného,“ říká a poukazuje na úspěch koalic, v nichž TOP 09 kandidovala.

Piráti

Za jednoho z vítěze voleb se považuje taky Ivan Bartoš, předseda Pirátů: „My jsme si stanovili cíl sto krajských zastupitelů a máme jich přes sto. Jsem spokojený. Výrazně jsme uspěli ve všech krajích a někde dokonce budeme vyjednávat o řízení kraje.“ 

KDU-ČSL

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka zmiňuje, že lidovcům se nepodaří mít zástupce v Libereckém a Plzeňském kraji. Strana nakonec těsně prohrála souboj o Zlínský kraj, kde vyhrálo hnutí ANO.

Marian Jurečka během předvolební superdebaty lídrů parlamentních stran na Radiožurnálu a Plusu

„Cílem je dělat dobrou politiku a do toho jdeme,“ říká s tím, že si za svůj cíl nevytyčil počet křesel, ale zastoupení v koalicích.

Strana ale postupně slábne na Moravě, připomíná komentátor Petr Nováček: „KDU-ČSL je strana výrazně konzervativní, výrazně nemoderní a také prošla změnami ve svém čele, takže není ani úplně stabilní.“

ODS

Místopředseda ODS Martin Kupka výrazně bodoval ve středočeských volbách: „Podařilo se nám posílit o víc než 50 procent a těší mě i podpora preferenčních hlasů. Dokonce volební účast tady byla vyšší než minule.“

Čtěte také

Petr Hartman si nemyslí, že by v kraji mohla nevzniknout spolupráce mezi ODS a STAN. „Po tom, co tam předvádělo hnutí ANO s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou není myslitelné, že by někdo s nimi spolupracoval. Ale tyhle volby nejsou zase takový dobrý výsledek pro STAN a ODS.“

KSČM

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil pro Českou televizi volební výsledek strany v krajských volbách za velkou ztrátu. Komunisté získali zastupitele pouze ve čtyřech krajích. Do druhého kola senátních voleb nepostoupil žádný z kandidátů strany. 

Připravujeme další podrobnosti. 

Spustit audio