Obhájil senátorské křeslo v prvním kole. „Znám problémy lidí ze Šluknovska a pracuju,“ říká Linhart

4. říjen 2020

Zbyněk Linhart jako jediný zvítězil v říjnových volbách do Senátu hned v prvním kole. „Lidé moc nerozumí, co znamená práce senátora v Praze. Dělám i tu neformální práci, otevírám dveře, otevírám témata,“ vysvětluje ve vysílání Plusu Linhart důvody, proč své senátorské křeslo přesvědčivě obhájil. 

„Voliči pochopili, že pracuju,“ říká Linhart na otázku, proč právě on zvítězil hned v prvním kole senátních voleb. 

Linhart získal v děčínském okrsku 52,77 procenta hlasů, jeho kandidaturu podpořilo hnutí STAN. Do Senátu se poprvé dostal před šesti lety, opustil kvůli tomu regionální politiku – předtím byl starostou města Krásná Lípa.

„Starostu, místostarostu jsem dělal naplno. A slíbil jsem, že když budu zvolen, budu dělat naplno práci senátora. Snažil jsem se o to v maximální míře, v regionu i v Praze,“ tvrdí ve speciálu Plusu.  

Nejsem exekutiva, nemám pravomoci. Témata otevírám, apeluju na ministry, na věci se dívám pohledem problémů regionu.
Zbyněk Linhart

Svůj úspěch ve senátních volbách si vysvětluje i tím, že se snažil „přenášet problémy, které jsou u nás, na celostátní úroveň“. „My jsme zvláštní region, příhraniční Šluknovský výběžek s mnoha specifickými problémy. Vnímám je, žiju tam celý život,“ říká a vyjmenovává: 

„Je to ohromná nedostupnost základních veřejných služeb, hlavně zdravotnictví a školství. V tom je velký rest. Také je tu malá občanská vybavenost obcí a malé možnosti dobrého výdělku a uplatnění pro mladé lidi. Problémem celého Ústeckého kraje je vylidňování od mladých a vzdělaných lidí,“ upozorňuje Linhart. 

„Ti rozumnější práci senátora trochu rozumí

Linhart přiznává, že obhájit práci senátora dá v regionu práci. „Když děláte starostu, vidíte za sebou postavený chodník, dům, hřiště. u Senátu tu neplatí, protože hlavní náplň práce je v Praze a v regionu pak člověk není vidět,“ tvrdí senátor.

Připouští také, že lidé roli Senátu moc nerozumí. „Přesvědčuju se o tom při debatách s lidmi dnes a denně. Ta rozumnější část z nich dokáže odhadnout, co obnáší práce senátora na oficiální úrovni v Praze a jakou funkci má horní komora jako taková. A dokážou odlišit to, co člověk dělá neformálně, tu práci v regionu,“ popisuje Linhart.

Poslechněte si audiozáznam s celým rozhovorem Věry Štechrové a Zbyňka Linharta.

Spustit audio