Petr Holec: Babiš dál diktuje, Hamáček je na ručník. A komunisti s ním

4. říjen 2020

Krajské volby se berou jako referendum o vládě. I proto v nich obvykle vítězila opozice. Letos je ale všechno jinak, premiér a šéf ANO jako první zvítězil i v nich. A navíc dominantně, když druzí Piráti získali jen polovinu hlasů ANO.

Je tu ale ještě jeden paradox: vládní ČSSD i polovládní komunisti utrpěli další volební fiasko, když si nesáhli ani na pět procent. Obě strany jsou tak zralé na ručník, to v lepším případě.

Čtěte také

Opozice, podpořená navíc nejen masovými demonstracemi chvilkařů, ale i podzimním návratem koronaviru, se očividně předčasně nadchla sama sebou, když začala říkat, že právě krajské volby budou začátkem konce Babiše.

Nejsou: ANO zvítězilo v deseti krajích a získalo téměř 22 procent hlasů, takže ve srovnání s posledními krajskými volbami přidalo jeden vítězný kraj i téměř procento zisku. Opozice sice Babišovo hnutí možná zbaví funkce hejtmana v ještě více krajích, kde vyhrálo volby, než před čtyřmi roky, to ovšem na jeho reálné politické dominanci nic nemění.

Zcela opačně nicméně ve vládě dopadla ČSSD. Z jejího lídra Jana Hamáčka udělala pandemie mediálního hrdinu v červené mikině a taky nejdůvěryhodnějšího politika, ani to ji ale neuchránilo před čtvrtým volebním výpraskem v řadě.

Volební sjezd ČSSD

Po sněmovních, místních a evropských volbách strana jasně prohrála i ty krajské a poprvé zřejmě skončí bez jediného hejtmana. A co hůř: voliči ČSSD zcela vyprovodili z ústeckého a středočeského zastupitelstva – to je víc než symbolické, Středočeský kraj je totiž domovským rajonem Hamáčka, zatímco Ústecko tradičně patřilo k jejím volebním baštám.

Čtěte také

Teď ale právě tady strana utrpěla potupu. Nejenže získala bídná tři procenta hlasů, ale ještě ji porazily a do zastupitelstva se dostaly SPD i Lepší sever. Prvně jmenované v tom výrazně pomohl i odpadlík ČSSD a její někdejší místopředseda Jaroslav Foldyna, zatímco Lepší sever je „truckandidátka“ ústecké ČSSD, kterou zatrhlo vedení strany v čele s Hamáčkem. Ten před volbami říkal, že v případě neúspěchu ČSSD možná v čele strany skončí, a teď se uvidí. ČSSD čeká v zimě volební sjezd, kromě červené mikiny ale Hamáček nemá na svou obhajobu v ruce vůbec nic.

Stejně na tom ale jsou i polovládní komunisti, další levicová strana. Ti v posledních sněmovních i v těchto krajských volbách sebrali stejně bídné výsledky jako ČSSD a stejně jako ona se tak vedle ANO stávají druhou zbytečnou stranou. I KSČM brzy čeká volební sjezd a stejně jako v případě ČSSD nikdo neví, co se na něm stane. Jisté je jen jedno: zatímco ANO krajské volby stvrdily pozici jasného hegemona politiky, ČSSD a KSČM přiblížily jejich konci.   

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio