Petr Holub: Čunek nasazuje krk za nemocnici

15. listopad 2019

V pondělí proběhne zasedání zastupitelstva Zlínského kraje a první body jeho programu jsou věnovány zdravotnictví.

Taková zpráva vlastně ani není zpráva, napadne každého. Proč by se měl člověk zajímat o Zlínsko a o to, jak tam fungují nemocnice? Probírat se bude něco tak naprosto nudného jako ekonomická bilance nemocnic, změna jejich stanov nebo rozdělování dotací.

Čtěte také

Nesmělo by ale jít o Zlín, kde je hejtmanem Jiří Čunek z lidové strany, který se rozhodl za Zlínem postavit zbrusu novou nemocnici v ceně osmi miliard korun a tu starou zrušit. Proto jsou krajští zastupitelé Zlínského kraje, tamní lékaři i mnozí občané notně nervózní z vyhlídky, co se v pondělí přihodí.

Krajští zastupitelé už stavbu nemocnice dvakrát odmítli, naposledy v červnu. Měli celkem pochopitelné námitky. Na novou nemocnici sice vznikl projekt, ovšem jeho cena není podle kritiků věrohodná. Srovnatelně velké nemocnice se v okolních zemích staví za částku, která by odpovídala nejméně deseti miliardám – a to ještě ve výjimečných případech bez komplikace.

Není úplně jasné, jak kraj bude stavbu financovat, přesněji z jakých zdrojů bude splácet příslušné půjčky. Zlínský kraj nemá pro zdravotnictví rozvojový plán, který by popsal, jak bude krajský systém po dostavbě nové nemocnice fungovat, a tedy ani to, jak vyjde s platbami od zdravotních pojišťoven.

Stavět nemocnici je mimořádně riskantní podnik

Čtěte také

Zastupitelé nakonec konečný verdikt o stavbě odložili s tím, že je třeba nejdříve vyjasnit, jestli není výhodnější modernizovat současnou Baťovu nemocnici v centru krajského města. Proto bude zpracována analýza, která ale bude hotova nejdříve začátkem příštího roku.

Plán Jiřího Čunka je v tuzemských podmínkách něčím naprosto neobvyklým. Jak sám tvrdí, a v zásadě má pravdu, za posledních 30 nebyla postavena jediná nová nemocnice na zelené louce, a je tedy na čase s tím začít.

Zní to odvážně a velkolepě: proč by neměli mít obyvatelé Zlínska přístup k té nejlepší zdravotní péči, kterou přece nejlépe nabídne ten nejmodernější zdravotnický komplex? Proto logicky vznikají obavy, že se hejtman svůj sen znovu pokusí prosadit v rámci jednání zastupitelstva.

Čtěte také

Zároveň platí, že stavět nemocnici je mimořádně riskantní podnik, a to zvláště v případě, kdy je projekt nedokonale připraven jako ve Zlíně. Také existuje námitka, že nové nemocnice české zdravotnictví nepotřebuje. Je tu přece dost starých a obvykle stojí na místech s lepší dostupností.

Proto nejde vyloučit, že se kritici projektu z krajské opozice i koalice pokusí Jiřího Čunka svrhnout, aby byl s nepromyšlenou stavbou jednou provždy pokoj. I tento přístup se dá pochopit u těch, kdo mají zkušenost s impulzivním hejtmanem.

Komentátor serveru Echo24 Petr Holub se věnuje otázkám dopravní infrastruktury

Manévry v zapadlém kraji jsou dramatické, ale hlavně obsahují celorepublikový rozměr. Vyplatí se modernizovat, případně rozšiřovat stávající nemocnice, nebo je výhodnější postavit něco nového? Taková otázka se řeší ve Zlíně a při pohledu zvenku by bylo nejlepší, kdyby se ji podařilo rozřešit racionálně a na základě věcných argumentů. Jen jestli toho budou hejtman a jeho protivníci ještě schopni.  

Autor je komentátor serveru Echo24

autor: Petr Holub
Spustit audio