Výrok týdne Speciál

18. prosinec 2020
Výrok týdne

Blíží se konec roku a je čas na bilancování. Průřez roku sestavený z výroků, které nás zaujaly, by se tak dal nazvat Jak šel čas s covidem-19. Nejdůležitější události analyzuje politolog Miloš Gregor z Fakulty sociálních věd Masarykovy univerzity.

Začneme 31. lednem, kdy tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v České televizi hovořil o viru z Wu-Chanu.    

Myslím si, že nic nemůžeme podcenit a ani to neděláme. Na druhou stranu nejsem spokojen s tím, jak je to prezentováno, že se vytváří panika, lidi mi píší a jsou zmatení. Není to dobře ani pro tu samotnou věc. Ano, máme tady problém, který se ale týká v tuto chvíli především Číny.
Adam Vojtěch

Čtěte také

Netrvalo dlouho a už 1. března byly i v Česku první potvrzené případy. Od 12. března platil v Česku první nouzový stav a pak i řada přísných opatření.

Svou hvězdnou chvíli v té době zažil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který oblékl pověstný červený svetr. V průzkumech veřejného mínění se taky brzy zařadil mezi nejdůvěryhodnější politiky. Mimo jiné ráznými vyjádřeními, jako bylo to z 15. března.

Těm lidem hrozí to, že někoho nakazí a on pak umře a jim to bude celý život líto. To je to nejhorší, co jim hrozí.
Jan Hamáček

Tehdy vyhlášené uzavření státních hranic se stalo asi nejdiskutovanějším opatřením jara. Zvlášť když Roman Prymula, tehdy v pozici náměstka ministra zdravotnictví a šéfa Ústředního krizového štábu, hrozil, že se možná neotevřou až dva roky.

Já nevím, jestli to bude v roce či dvou, ale ta letošní dovolená bude zřejmě dominantně na území České republiky a my budeme vyzývat, aby opravdu lidé využili lokálních ubytovacích kapacit, abychom nastartovali ubytovací kapacity, hotely a podobně, protože to všechno má svůj význam.
Roman Prymula

A přišlo léto

Prázdny se nesly ve znamení rozvolňování. Nicméně velká diskuse se vedla během příprav podzimních voleb, a to o dalším možném omezení základního práva. Ministr vnitra Jan Hamáček ještě v červenci pochyboval o tom, že bude možné zajistit, aby lidé v karanténě mohli volit a zároveň byla dodržena protiepidemická opatření.

...Není možné, aby se lidé izolovaní kvůli nakažlivé nemoci dostavili do volební místnosti...
Jan Hamáček

Čtěte také

Nakonec volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu proběhly, hlasovalo se třeba z auta na vyčleněných místech, do přenosné volební urny. Sociální a zdravotnická zařízení v karanténě pak měla vlastní okrsky.

V závěru léta se začala epidemiologická situace v Česku zhoršovat, a to s sebou přineslo další spory uvnitř vládní koalice. Například, když se premiér Andrej Babiš snažil distancovat od nepopulárních opatření, jako bylo opětovné povinné nošení roušek. 

20. srpna řekl, že nechápe, co vypadlo z ministerstva zdravotnictví a že on sám používá selský rozum.

Prymulova kauza

Čtěte také

Kritika ministerstva zdravotnictví pokračovala a o měsíc později vyvrcholila rezignací Adama Vojtěcha v čele resortu. Nahradil ho dosavadní náměstek Roman Prymula (za ANO).

Ve funkci ale vydržel pouhých 38 dní. Vaz mu srazilo noční setkání v restauraci ve chvíli, kdy v rámci dalšího zpřísňování opatření musely být všechny provozovny uzavřené.

Stojím tady jako člověk, který káže vodu a pije víno. Lidé, kteří rozhodují o opatřeních, by je měli dodržovat. Vypadá to, že jsem něco porušil. S veškerou vážností říkám, že jsem nic neporušil.
Roman Prymula

Do teď není zcela jasné, s kým vším se Roman Prymula na Vyšehradě setkal, ani proč. Dokonce ani nevíme, jestli skutečně dopředu věděl, že ve vyšehradské kapitule je nějaká restaurace. Šéfem zdravotnictví se pak stal současný ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Pojďme změnit pocit strachu v respekt. Strach nás rozděluje. Nemluvím jen o strachu z koronaviru, ale i o živobytí, budoucnost, výchovu dětí. Změníme-li ho v respekt, získáme sílu.
Jan Blatný

Nejen covid vládnul rokem 2020

Témata, která se netýkají covidu dnes poněkud „blednou“ ve srovnání s ostatními. Nezvyklou pozornost třeba vzbudila cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan, o které se debatovalo řadu měsíců.

Vlastně hned od chvíle, co letos v únoru v čele horní komory vystřídal zesnulého Jaroslava Kuberu.

Během debaty o mé cestě na Tchaj-wan se vlastně ukázalo, že se nám sem do České republiky vrací hodnotový střet, který jsme v roce 1989 vítězně vybojovali. Střet mezi základními hodnotami a principy, na kterých fungujeme. Suverenita, nezávislost, vláda práva, svoboda, demokracie s něčím, co jsem nazval počítáním grošů. Buď budeme držet své principy a hodnoty, anebo budeme počítat groše. Pokud pojedu na Tchaj-wan, tak se přikláním k tomu, abychom dodržovali své hodnoty a principy...mohli bychom zjistit, že žádné nemáme.
Miloš Vystrčil

V naší rubrice se čas od času objeví i výrok ze zahraničí. Letos na sebe v tomto směru největší pozornost strhávaly americké prezidentské volby a kampaň, která jim předcházela. Stejně jako loni byl nejviditelnější a nejslyšitelnější prezident Donald Trump. 

Celý Výrok týdne Speciál s Renatou Kropáčkovou najdete v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související