Jan Hamáček: Není možné, aby lidé v karanténě šli volit

24. červenec 2020
Výrok týdne

Do podzimních krajských a senátních voleb nejde podle ministerstva vnitra stihnout prosadit změny, které by umožnily hlasovat lidem v karanténě a současně zamezily rizikům přenosu nemoci covid-19.

Čtěte také

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) České televizi v pondělí řekl, že není možné, aby se lidé izolovaní kvůli nakažlivé nemoci dostavili do volební místnosti.

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny je omezení volebního práva v souladu s Ústavou ČR, současná legislativa karanténu považuje za překážku výkonu volebního práva. Opravdu jde omezit určité části obyvatel kvůli karanténě právo volit, nebo to možné není? Má volební právo, jako jedno ze základních politických práv občanů, prioritu, nebo nemá? 

Co na to právník a politolog?

Pokud by se skutečně neudělalo nic ve věci případného korespondenčního hlasování, a lidé v karanténě by opravdu volit nemohli, jak velký počet lidí takto ochuzený o své právo by byl ještě přijatelný, a kdy už by bylo na místě uvažovat o odložení voleb? Mohlo by to nějak zahýbat naši politickou soutěží? Jak by to bylo v případě odložení voleb? Kdo by v takovém případě z odkladu nejspíš profitoval a kdo by mohl tratit? 

Výrok týdne analyzují ústavní právník Jan Kysela a politolog Lubomír Kopeček, který působí na Masarykově univerzitě. 

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související