Petr Holec: Vláda má NERV. A Hamáček zase Mininerv

6. květen 2020

Poté co se vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček stal šéfem Ústředního krizového štábu, začal kromě řešení koronavirové krize mluvit také o jakémsi „Marshallovu plánu“ na záchranu české ekonomiky.

Ten by podle něj měl připravit ekonomický poradní tým krizového štábu, který vede ekonom Jan Švejnar. Ironií je, že téměř ve stejnou dobu vláda obnovila takzvaný NERV, tedy Národní ekonomickou radu vlády. A i ta má připravit záchranný ekonomický plán země.

Čtěte také

A i v ní sedí Švejnar, ředitel Centra pro globální a hospodářskou politiku. Nejen on se na dvou židlích najednou ocitl proto, že si Hamáček prostě řekl, že žádný zkušený politik nepromarní ani žádnou krizi, která z něj najednou udělala lídra.

Vicepremiér tak nechtěl připustit, aby k jeho „Mininervu“ fungoval i vládní NERV, který v roce 2009 založil někdejší premiér Mirek Topolánek kvůli řešení dopadů tehdejší globální finanční krize – k ní se ta koronavirová v některých aspektech přirovnává.

A který kvůli koronaviru obnovil vicepremiér za ANO Karel Havlíček. Vláda má tedy nyní NERV, zatímco Hamáček „Mininerv“. Neliší se ovšem jen názvy. V ekonomickém poradním týmu krizového štábu, který má mimo jiné zachraňovat i živnostníky, totiž usedl i exministr ČSSD Jan Mládek, který nejvíc proslul asi tím, že živnostníky kdysi označil za „parazity“.

Jeden NERV stačí

Čtěte také

Navíc tu sedí pouze dva ekonomové se zkušeností ze soukromého sektoru, který vláda nyní potřebuje oživit. Jinak jde o samé teoretiky nebo odboráře blízké ČSSD.

V NERVu naopak kromě několika nezávislých ekonomů, prezidenta Hospodářské komory nebo sociologa Daniela Prokopa většinou sedí podnikatelé nebo lidé z vedení velkých soukromých i polostátních firem včetně ČEZu či mladoboleslavské Škody. Organizačně spadá pod Úřad vlády, politicky je v gesci vicepremiéra pro hospodářství za ANO Karla Havlíčka a vládě má navrhovat dlouhodobá opatření na podporu ekonomiky.

To teď ovšem zkouší i Hamáčkův ekonomický poradní tým, přestože se původně měl logicky zabývat okamžitými krizovými opatřeními, protože spadá pod krizový štáb.

Čtěte také

„NERV se zaměří především na opatření v oblasti podpory podnikatelského prostředí a zaměstnanosti, finančního sektoru a veřejných financí tak, aby stát byl schopen dostát zajišťování poskytování veřejných statků a současně zmírnil negativní dopady propadu reálné ekonomiky,“ řekl Havlíček s tím, že pod něj spadá i Hamáčkův „Mininerv“.

Koronavirus určitě není žádná rýma, jeden NERV ale nejspíš na jeden „Marshallův plán“ úplně stačí. Pokud nepočítáme klasické partajní přestřelky, přežila zatím vláda ANO a ČSSD koronavirus celkem jednotná.

Všichni ministři se samozřejmě snaží, aby případné krizové problémy „kolegiálně“ hodili na své vládní kolegy z druhé strany, v zásadních záchranných opatřeních se ale vláda dosud víceméně shodla. A mělo by to tak i zůstat. Politický boj o NERV a „Mininerv“ je totiž to poslední, co teď česká ekonomika potřebuje.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio