Barack Obama: Trump nerad prohrává, ale označit volby za podvod je nebezpečná cesta

13. listopad 2020
Výrok týdne

Televize ABC, CNN i další velká americká média v pátek informovala o vítězství Joe Bidena i ve státě Arizona, kde získává dalších 11 volitelů. Současný americký prezident Donald ale Trump stále odmítá uznat porážku a volby opakovaně označuje za podvod. 

Zdá se to být motivované částečně tím, že prezident (Trump) nerad prohrává a nikdy neuznává prohru. Víc mě ale znepokojuje to, že jiní vysoce postavení republikáni, s ním hrají jeho hru. I když jim ta situace musí být jasná. Je to další krok k podrývání nejen nastupující Bidenovy administrativy, ale obecně demokracie. A to je nebezpečná cesta.
Barack Obama pro CBS

„Je to vlastně delegitimizace voleb“, tvrdí Jiří Přibáň z Cardiff Law School a zcela bezprecedentní situace.

Čím se dá vysvětlit? Podle Baracka Obamy částečně asi tím, že prezident nerad prohrává, ale je to jen tím? Uvědomuje si Donald Trump, co může způsobit? Opravdu jde o podrývání demokracie, nebo jsou to jen silná slova?

Trump je egoista

„Donald Trump si to, co dělá, neuvědomuje. Prohra nepatří do jeho mentálního ustrojení. Je to egoista, kterému nezáleží na ničem jiném než svém vlastním prospěchu, ani na vlastní straně. Jen chce, aby republikáni zůstali na jeho straně, a to se mu zřejmě povede,“ myslí si amerikanista Tomáš Klvaňa.

Čtěte také

Taky by se mu mohlo povést něco bezprecedentního – tedy, že by prezident, který prohrál volby, za čtyři roky znovu kandidoval.

„Trump nakonec bude muset z Bílého domu odejít, desítky milionů jeho voličů zřejmě budou věřit jeho slovům (o volebním podvodu) a budou považovat novou vládu nejen za nepřátelskou, ale i nelegitimní, a to jsme tu v podstatě ještě neměli,“ dodává Klvaňa.

Odejít prostě musí

Politolog Miloš Gregor si všímá i dalšího aspektu, a to že teď 20 až 25 procent Američanů a podporovatelů Trumpa, nevěří výsledkům voleb, což je obrovské číslo. Je tak otázka, co to udělá s celou společností do budoucna. 

„Trump může být vyveden z Bílého domu hned po inauguraci Joea Bidena. K nástupu nového prezidenta do úřadu není nutné, aby ten předchozí svou porážku uznal. Jsou tu instituce, které vyhlásí výsledek voleb, a tak to prostě bude,“ dodává politolog.

Výrok týdne s Lucií Vopálenskou najdete v audiozáznamu. Ptala se amerikanisty New York University Prague Tomáše Klvani a politologa Miloše Gregora z katedry politologie Masarykovy univerzity. 

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související