Donald Trump: Volby 2020 budou nejnepřesnější, nejvíc podvodné v historii. Bude to velký trapas

31. červenec 2020
Výrok týdne

Donald Trump znovu přiživil nejistotu, která ze vznáší kolem podzimních prezidentských voleb ve Spojených státech. Nejprve na svém twitterovém účtu rozvíjel myšlenku kvůli pandemii hlasování odložit.

„S univerzálním hlasováním poštou (nikoliv hlasováním v nepřítomnosti, které je v pořádku) budou volby 2020 nejnepřesnějšími a nejvíce podvodnými v historii. Pro Spojené státy to bude velký trapas. Odložte volby, dokud lidé nebudou moci hlasovat správně a bezpečně,“ napsal Trump.

Později na tiskové konferenci popřel, že by o něco takového usiloval. Přitom znovu letošní volby předem zpochybňoval.

„Nechci měnit datum voleb. Ale taky nechci podvodné volby. Tyto volby budou nejzmanipulovanější v dějinách, pokud se bude hlasovat poštou. Korespondenční hlasování je katastrofa. Taky nechci čekat tři měsíce a pak zjistit, že hlasovací lístky chybí a volby jsou znehodnocené,“ prohlásil americký prezident. 

Jaká je šance, že se volby skutečně odloží? Profitoval by z toho Donald Trump? Proč nejprve vyzval k odložení voleb a posléze svůj výrok odvolal? 

Výrok týdne amerického prezidenta analyzují na Plusu analytik a redaktor Deníku Referendum Petr Jedlička a redaktorka Deníku N, autorka Amerického týdeníku Jana Ciglerová.

autoři: Lucie Vopálenská , kac
Spustit audio

Související