Roman Prymula (za ANO): Stojím tady jako člověk, který káže vodu a pije víno. Ale já jsem nic neporušil

23. říjen 2020
Výrok týdne

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) byl deníkem Blesk nafocený před pražskou restaurací po oficiální zavírací době a bez roušky. Premiér Andrej Babiš (ANO) ho vyzval k rezignaci, on sám ale prohlašuje, že žádná opatření neporušil. Jak se v tom vyznat?

Čtěte také

Od čtvrteční 6:00 hodiny platí v Česku omezení volného pohybu. Podle nařízení vlády máme chodit jen do práce, na vycházky a na nákupy.

Kromě prodejen potravin a některých dalších výjimek byl uzavřený i maloobchod a další služby. Zatím do 3. listopadu, ale vláda už připouští, že sněmovnu požádá o prodloužení nouzového stavu. Restaurace byly uzavřeny už dřív – otevřená mohou mít pouze výdejní okénka, a to jen do 20 hodiny.

Nic jsem neporušil

Noční schůzka ministra Prymuly v restauraci na pražském Vyšehradě, kterou měl porušit hned několik vládních opatření najednou, jakoby jeho dosavadní komunikaci směrem k veřejnosti stavěla do jiného světla. Sám tak ale nevidí, jak vyplynulo z jeho odpolední tiskové konference.

Stojím tady jako člověk, který káže vodu a pije víno. Lidé, kteří rozhodují o opatřeních, by je měli dodržovat. Vypadá to, že jsem něco porušil. S veškerou vážností říkám, že jsem nic neporušil.
Roman Prymula

Celá kauza má dramatický vývoj a stále se mění. Je to boj o udržení ve funkci? Poměřování sil mezi Hradem a Strakovou akademií? Co to celé vypovídá o politické protřelosti, nebo možná ambicích Prymuly? Jak důležité je, že premiér Babiš chce zároveň po druhém účastníkovi té schůzky, Jaroslavu Faltýnkovi, aby odstoupil z postu prvního místopředsedy hnutí ANO?

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk k tomu říká: „Přemýšlel jsem, jak nazvat tu situaci, kterou kolem Prymuly sledujeme, a vlastně pro to nemám výraz. Všechno mi připadá jako eufemismus. Když řeknu, že je to skandál, je to málo, když řeknu, že je to šokující, je to taky málo.“

Výrok týdne analyzujeme i s publicistou a spolupracovníkem Českého rozhlasu Plus Karlem Hvížďalou. Ptá se Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související