Výborný: Ústavním činitelům platy zmrazit nechceme. Došlo by pak totiž k jejich skokovému zvýšení

10. květen 2023

Součástí konsolidačního balíčku, který má v rozpočtu ušetřit až 70 miliard korun, by mělo být i snížení platů ústavních činitelů. To se týká jak politiků, tak soudců a žalobců. Ve středu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) seznámí s návrhem prezidenta Petra Pavla, ve čtvrtek by měla být novinka představena i veřejnosti.

Čtěte také

V koalici už by v tuto chvíli měla panovat shoda na snížení platů politiků, ale i soudců a státních zástupců, které jsou provázané, řešení tudíž musí podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného platit pro všechny.

Zároveň podle Výborného nepůjde o zmražení platů.

„To totiž znamená, že v jednom okamžiku v budoucnu dojde k rozmražení. Problém, který máme dnes, tak jenom odsuneme o několik let, protože logicky v okamžiku, kdy platy rozmrazíte, dojde ke skokovému zvýšení,“ vysvětluje.

Principem by tak mělo být snížení platové základny. „Nedojde ke zmražení ani snížení platů soudců a státních zástupců. Jsme si totiž vědomi toho, že bychom velmi pravděpodobně byli v rozporu s judikaturou Ústavního soudu,“ říká Výborný.

Nedojde ke zmražení ani snížení platů soudců a státních zástupců.
Marek Výborný

Konkrétní parametry budou však představeny až společně se závěry celého konsolidačního balíčku. Závěry zatím koalice představila předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO Aleně Schillerové, která má projednat návrh s poslaneckým klubem a vedením hnutí.

Zvyšování platů ve školství, snižování v justici

Podle předsedy ústavně-právního výboru Radka Vondráčka (ANO) by se však tímto opatřením snížily platy státních zástupců a soudců, zatímco jiným státním zaměstnancům se zvyšují.

Čtěte také

„Vláda navrhuje zpomalení růstu platů u určitých skupin, jako jsou ústavní činitelé, soudci nebo státní zástupci, zatímco u jiných skupin je trend zvyšovat platy. Jde například o školství, ale i když zůstaneme v resortu spravedlnosti, je to třeba u znalců, kde se mluví o zvýšení znalečného, zvyšuje se advokátní tarif,“ říká Vondráček.

Podle něj se soudci budou snažit být solidární, ale najde se i část, která bude tvrdit, že není možné získávat finanční prostředky na jejich úkor. Hnutí ANO je tak ve výsledku pouze pro podporu zpomalení růstu platů politiků.

Čtěte také

Výborný však namítá, že soudců a státních zástupců jsou dohromady téměř čtyři tisíce, tudíž o dost více než samotných politiků. Rozpočtový náklad je u nich tak mnohem vyšší. Jako hlavní důvod, proč je potřeba vedle platů politiků zpomalovat i růst platů soudců a státních zástupců, však uvádí symbolickou rovinu.

„V okamžiku, kdy jsme v nelehké situaci a hledáme veškeré možné kroky pro konsolidaci veřejných financí, kdy se mnohé další skupiny budou muset smířit s některými opatřeními a uskromnit se, je namístě, že ruku v ruce s tím půjdou i naše platy a platy dalších skupin, v tomto případě soudců a státních zástupců,“ vysvětluje Výborný.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související