Schillerová: Vláda zareagovala na ceny energií pozdě a teď na to mají doplatit důchodci. To je nepřijatelné

5. květen 2023

Hnutí ANO se dnes chystá podat ústavní stížnost kvůli zákonu, který zpomalil růst penzí. Senioři dostanou v červnu navíc průměrně 700 korun, podle původního zákona to mělo být o tisíc korun víc. „Nejzásadnější důvod je tzv. retroaktivita. Jsme přesvědčeni o tom, že nárok v době, kdy se měnil, už ze zákona vznikl. Tzn. vznikl už nárok na červnovou valorizaci ve výši zhruba 1700 korun,“ vysvětluje Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO.

Má ve vašich úvahách místo fakt, že systém důchodového pojištění skončil v prvním čtvrtletí s deficitem 25,7 miliardy korun? Je to dosud nejhorší výsledek za první kvartál...

Čtěte také

Určitě ano, ale my v našem systému nemáme žádný samostatný oddělený důchodový účet, jak se někdy ve zkratce říká. Náš důchodový systém je průběžný. Vybere se sociální pojištění, peníze se použijí na důchody, a pokud nestačí, musí se to vyplatit z ostatních příjmů, tedy z příjmů daňových.

Další věc, která nám velmi vadí, je, že vláda, zejména ministr práce a sociálních věcí, říká, že důchody jsou na dluh. Máme deficitní hospodaření státu. Takže výdaje na armádu nebo na školství nejsou na dluh? Takto se to nedá říkat. Vláda je povinna hospodařit podle zákona, mít reálně nastavený státní rozpočet – to nemá – má mít nastavenou konsolidaci, nic z toho se neděje a dnes na to doplácí důchodci.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související