Vnímat práci jako službu je osvobozující. Je to recept proti vyhoření, říká šéfka komunitní služby v Říčanech

16. srpen 2021

Příspěvková organizace Koloběh pomáhá sociálně slabým, nemajetným, handicapovaným nebo seniorům. V Říčanech u Prahy ji vede muzikoložka a bývalá rozhlasová ředitelka programu Eva Hazdrová Kopecká. „V projektu se potkalo tolik příznivých okolností pro říčanské občany – pro město a pro mne osobně –, že se neustále nestačím divit,“ vyzdvihuje v pořadu Hovory.

Eva Hazdrová Kopecká, ředitelka příspěvkové organizace Koloběh

„Kdybych měla vystihnout, co je pilířem mé práce, tak to spíš pramení z mého vnitřního ustrojení, nastavení. Totiž, že kdekoliv cokoli nebo s kýmkoliv dělám, tak se snažím nebrat to jako práci, ale jako službu. Ne jako zaměstnání, ale poslání. Mně se, jako každému z nás, dostalo nějakých schopností, dovedností, tak se je snažím neustále zdokonalovat, vylepšovat.“

„V okamžiku, kdy je nabízím, tak nemyslím na sebe, ale na ty druhé. Vnímání práce jako služby je úžasně osvobozující. Nehoníte se za úspěchy, čísly, výkony. Zároveň je to poměrně slušný recept na to, jak nevyhasnout, nevyhořet. Domnívám se,“ vysvětluje Hazdrová Kopecká.

Není to jen charita

Příspěvková organizace Koloběh není jen dobročinný obchůdek či charita, je to vše dohromady a funguje na principu daruj–nakup–pomáhej. „Někdo přinese věc, kterou nepotřebuje, tady se prodá za symbolické peníze, které pak pomohou někomu potřebnému,“ popisuje.

Čtěte také

Vznik Koloběhu ale provázelo hned několik šťastných okolností. „První vzešel od naší místostarostky, která chtěla mít v Říčanech místo, platformu pro seniory. Kde by se setkávali, sdíleli své společné zájmy, kde by byli aktivováni ke společným činnostem,“ vzpomíná Hazdrová Kopecká.

Druhou šťastnou okolností byla rekonstrukce říčanské knihovny na výstavní a koncertní sál, pro který se v roce 2019 hledalo uplatnění.

„A do třetice to bylo participativní rozpočtování Říčan, což je projekt, do něhož místní lidé mohou přihlásit jakýkoliv nápad, který by mohl zlepšit život místním. Tehdy Ivana Drbohlavová přihlásila nápad na charitativní obchůdek, a ten zvítězil. A to všechno se nějak seběhlo na jednom místě a v jednom čase,“ shrnuje. 

Byla to láska na první pohled. Říkala jsem si: To by bylo právě to, co by mou dušičku asi uspokojilo, co bych teď chtěla dělat.
Eva Hazdrová Kopecká

A pak se objevila Eva Hazdrová Kopecká, a to ve chvíli, kdy už město hledalo osobu, která by Koloběh vedla. „Tady se to protíná s mým osudem. Tou dobou jsem byla už asi rok na volné noze, pryč z rozhlasu, a tak jsem se pomalu rozhlížela – a to mi spadlo z nebe.“

Čtěte také

„Byla to láska na první pohled,“ vzpomíná.

„Jak jsem se dočetla, že se tento projekt v Říčanech, kam jsem se tehdy ještě čerstvě s rodinou přistěhovala, chystá, tak jsem si říkala: To by bylo právě to, co by mou dušičku asi uspokojilo. Co bych teď chtěla dělat, protože smysl tohoto konání je naprosto nezpochybnitelný,“ uzavírá.

Celý rozhovor pořadu Hovory najdete v audiozáznamu, Evy Hazdrové Kopecké se ptala Eva Hůlková.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související