Vicepremiér Antonescu umožnil deportace rumunských židovských obyvatel do vyhlazovacích táborů. Po válce byl popraven

3. červen 2021

V červnu 1946, tedy už před 75 lety, byli v Rumunsku popraveni čtyři hlavní představitelé tamního válečného pronacistického režimu. Byl mezi nimi i vicepremiér a ministr zahraničí Mihai Antonescu. Politika, který se jednou nechal slyšet, že žádné zákony neexistují, připomene v pořadu Portréty historik Jan Adamec.

Rok co rok si Rumunsko v den obětí holocaustu připomíná mrtvé rumunské Židy, oběti 2. světové války.

Čtěte také

Projev prezidenta Iona Iliesca byl ale v roce 2014 odlišný od toho, co byli Rumuni zvyklí slýchat. „Musíme převzít spoluzodpovědnost za temnou a bolestivou kapitolu našich moderních dějin. Musíme odsoudit historiky a politiky, kteří chtějí vše podsouvat Němcům a zbavit se tak rumunské viny.“

Tou temnou kapitolou měl na mysli léta 1941 až 1945, kdy bylo v Rumunsku povražděno na čtvrt milionu Židů. Nemalá část z nich byla usmrcena příslušníky Železných gard, rumunskou fašistickou organizací. S rumunským fašismem je spojeno i jméno Mihaie Antonesca (1904–1946).

Vicepremiér s antisemitským pohledem

Vystudovaný právník Antonescu se v roce 1940 stal rumunským ministrem zahraničních věcí. Rychle se přiklonil k extrémní pravici, hlásající antisemitské názory.

Antonescu byl po válce souzen lidovým tribunálem. Komunisté ho nechali popravit.

Zastavil odchod rumunských Židů do exilu, schvaloval jejich deportace do koncentračních táborů v Podněstří. Taky třeba odmítl právní ochranu rumunským občanům židovské národnosti, kteří se nacházeli mimo hranice Rumunska.

Formálně tak umožnil jejich deportace do vyhlazovacích táborů ze všech evropských území okupovaných nacistickým Německem.

Čtěte také

Schvaloval i nechvalně proslulý pogrom v městě Iaši v červnu 1941, kde během jediné noci zemřelo na tisíc židovských obyvatel.

Vše se změnilo na jaře 1943, kdy němečtí vojáci začali s ústupem od Stalingradu. Antonescu začal vyjednávat s Mussolinim o vystoupení z proněmecké koalice.

Přes oficiální spolupráci Rumunska s nacistickým Německem se pak Antonescu snažil kontaktovat prostřednictvím Turecka a Španělska spojence, zejména USA. Marně.

Poté, co se rumunský král Michal rozhodl k převratu, bylo fašistické vedení země uvězněno. Antonescu byl po válce souzen lidovým tribunálem, tehdy už zcela ovlivňovaným tamní komunistickou stranou, a popraven.

Celý pořad Davida Hertla si poslechněte v audiozáznamu.

Rozhlasový dokument je jedním z nejnáročnějších žánrů. Obsahuje v sobě jak zpravodajství, tak publicistiku, slovesnou tvorbu i specifickou práci s hudebním designem. V minulém roce vzniklo v rozhlase 853 dokumentů a jejich poslech by vám zabral 23 325 minut. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.

Naše čísla hrají... s vámi
autor: David Hertl
Spustit audio