Ion Iliescu a krvavé rumunské Vánoce roku 1989

21. prosinec 2020

Zatímco Československo se před 31 lety těšilo na svobodné Vánoce, nedaleko od nás se střílelo do lidí. Pád komunistického režimu v Rumunsku připomínal všechno, jen ne poklidné předání moci, jakého jsme byli svědky v Polsku nebo Maďarsku.

Účinkuje: historik Jan Adamec
Připravil: David Hertl
Premiéra: 19. 12. 2019

Od roku 1965 vládl v Rumunsku Nicolae Ceaușescu, který komunistickou ideologii využil k vybudování autokratického režimu, despocii s kultem osobnosti. Po letech ponižovaní využili obyvatelé Rumunska první příležitosti, která se jim koncem roku 1989 nabídla, aby proti tuhému režimu povstali.

Konflikt s Ceaușescem

Historikové dodnes zkoumají mechanismus rumunského povstání v prosinci 1989 a následné změny v čele státu. Tam se totiž objevil opět komunista – Ion Iliescu (1930).

Čtěte také

Už ve 14 letech vstoupil do Svazu komunistické mládeže a později do komunistické strany. S vynikajícím prospěchem ukončil bukurešťský Polytechnický institut a v letech 1950 až 1953 studoval v Moskvě na Institutu pro energetiku.

V 60. letech se stal tajemníkem svazu mládeže, členem ústředního výboru rumunských komunistů a v roce 1967 ministrem pro záležitosti mládeže. V únoru 1971 začal pracovat jako tajemník pro propagandu a školství na ústředním výboru, ale po pěti měsících se dostal do konfliktu s Ceaușescem, protože kritizoval politickou linii strany.

Ceaușescu označil Ilieska za maloburžoazního byrokrata a intelektuála postupně ho zbavil všech důležitých funkcí. Rok 1989 ho zastihl coby ředitele bukurešťského vědeckotechnického nakladatelství a v prosinci se nečekaně objevil v čele Fronty národní spásy, která převzala hlavní roli ve vedení lidového povstání. Jejím jménem také vznikl tribunál, který narychlo zorganizoval „soud“ a popravu diktátora Ceaușesca i jeho nepopulární manželky 25. prosince 1989.

Komunista prezidentem

Iliescovi odpůrci tvrdí, že Frontu národní spásy založil až poté, co se Ceaușescův režim zhroutil a vůdčí roli v povstání si dodatečně přisvojil. Dodnes také není jasné zákulisí ozbrojených střetů v prosinci 1989, protože více než polovinu z tisícovky obětí mají na svědomí střety mezi povstalci samotnými, nikoliv se složkami věrnými Ceaușescovi.

V roce 1990 se Iliescu stal poprvé prezidentem Rumunska, jakkoliv se volba bývalého komunisty neobešla bez protestů převážně studentů a rolníků. Pro většinu národa byl ale Iliescu tím, kdo se dokázal postavit Ceaușescovi. Prezidentem byl znovu zvolen v letech 1992 a 2000, dnes ale tento senior rumunské politiky čelí vyšetřování kvůli údajným zločinům, kterých se měl dopustit během povstání v prosinci 1989.

Právě do dnů před lety zavede posluchače pořadu Portréty historik Jan Adamec, který se zamyslí nad rolí Iona Iliesca při přechodu Rumunska od diktatury k demokracii.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související