Veronika Lefrancois: Itálie řeší demografický propad

15. duben 2021

Nedávno otřáslo Itálií šokující oznámení. Podle národního statistického úřadu přišla země za rok 2020 o více než 380 tisíc obyvatel – to je, jako kdyby zmizelo město o velikosti Florencie. Na vině je v prvé řadě míra úmrtnosti, která vloni i z důvodů pandemie dosáhla historicky nejvyšší hodnoty od konce druhé světové války. Ale snad ještě více zarážející je počet narozených dětí, který byl v loňském roce nejnižší od vzniku sjednocené Itálie.

Demografický propad a stárnutí populace se ovšem týká celého evropského kontinentu a covidová pandemie situaci ještě zhoršila.

Čtěte také

Její ekonomický dopad na většinu domácností a celková nejistota z nejbližší budoucnosti se v mnoha zemích promítly na výrazném poklesu porodnosti, který byl patrný už v prosinci, tedy devět měsíců od začátku zdravotní krize. V Itálii je však tento propad markantnější než jinde a navíc se země s tímto problémem potýká už několik desítek let.

Řešení otázky, jak zvýšit porodnost, je velmi komplexní a dotýká se organizace celé italské společnosti. Jednou z největších překážek je věk rodičů. V průměru mají Italové první dítě až po jednatřiceti – italské matky jsou tak vůbec nejstarší v celé Evropě.

Je to spojeno i se skutečností, že italské ženy opouštějí domácnost svých rodičů v průměru až v 29 letech, zatímco evropský průměr je 25 let.

Přistěhovalci jako záchrana

Hlavním důvodem je vysoká nezaměstnanost mezi mladými lidmi a nízká míra ochrany budoucích matek ze strany zaměstnavatelů. Každá čtvrtá Italka tvrdí, že přišla o místo poté, co otěhotněla.

Čtěte také

Začátkem loňského července vydala italská vláda výnosy, které by měly poskytnout nový impuls zemi i v oblasti porodnosti. Zahrnují mimo jiné příspěvky na budování nových jeslí a hlídacích koutků pro nejmenší. Nicméně v současnosti si někteří kladou otázku, zda tato zařízení budou mít své opodstatnění, když brzy nebudou mít koho přijímat.

Zpráva o drastickém poklesu porodnosti vedla vládu před několika dny k přijetí nových opatření na podporu rodin s dětmi. Italský senát byl tentokrát nebývale svorný. Téměř jednomyslně schválil nový přídavek 250 eur měsíčně na každé dítě, a to od sedmého měsíce těhotenství matky až do jednadvaceti let dítěte.

Ještě před pandemií by podobné opatření bylo v podstatě nemyslitelné. Nicméně Itálie získala nedávno 209 miliard eur z evropských fondů na obnovu. Ty teď zemi umožňují vyvinout nebývalé úsilí, aby se demografický trend zvrátil.

Čtěte také

Úkol to rozhodně nebude snadný, protože za poslední půlstoletí v Itálii index stáří narostl tak, že věková struktura obyvatelstva se ocitla v naprosté nerovnováze.

Někteří odborníci tvrdí, že jedinou záchranou pro zemi by byli přistěhovalci. Pokud prý Itálie nepřijme ročně 200 tisíc migrantů, stávající důchodový systém brzy nebude schopen pokrýt rostoucí množství seniorů. Nikoho asi nepřekvapí, že tato analýza nenašla podporu u žádné z předních politických stran.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio