Veronika Lefrancois: Itálie se snaží chránit děti před sociálními sítěmi

13. únor 2021

Sociální sítě a jejich užívání mezi dětmi a dorůstající mládeží jsou noční můrou mnoha rodičů. I když mají tato nová média samozřejmě i své velké výhody v oblasti komunikace a společenských interakcí, některé matky a otcové pubescentů by ocenili, kdyby na nich jejich ratolesti trávily méně času.

A třebaže mladí na sociálních sítích mohou získat velké množství informací, existuje pro ně také nesporné riziko, že se stanou oběťmi dezinformačních kampaní, kyberšikany a v nejhorších případech jim může jít i o život.

Čtěte také

V Itálii nedávno rozrušil veřejnost případ desetileté dívenky z Palerma, která se udusila během podivné zábavy na platformě TikTok. Jde o poměrně rozšířenou a poněkud zvrhlou hru, zvanou „Blackout challenge“, během které se děti a mládež vzájemně vyzývají k utahování šátku nebo opasku kolem krku, až ztratí vědomí. Člověk při tom údajně může zažít krátký stav euforie.

Každoročně tato absurdní zábava způsobuje vážné nehody, někdy i smrtelné. Nedávný průzkum mezi italskou mládeží ukázal, že tuto hru na omdlení zná každý šestý z dotázaných a mezi nimi si ji každý pátý vyzkoušel.

Po tragédii v Palermu se italská vláda rozhodla k poměrně radikálnímu kroku. Zablokovala přístup na TikTok všem uživatelům, u kterých se nedá s jistotou prokázat dosažený věk, a dala této platformě tři týdny na to, aby problém příliš mladých uživatelů vyřešila.

Dospělí polevili v ostražitosti

Čtěte také

TikTok nyní oznámil, že v Itálii zpřísňuje pravidla užívání pro mladistvé. Přístup na platformu bude teď umožněn pouze osobám, které uvedou svůj věk, a bude zamezen dětem pod 13 let.

Kontrola věku uživatelů ovšem představuje nemalý problém. kromě toho, že může v některých případech dojít k mylnému zamezení přístupu na platformu, se naráží také na otázku ochrany soukromí a osobních údajů. Společnost TikTok nyní zvažuje, že by pro identifikaci uživatelů pod 13 let zavedla systém založený na umělé inteligenci.

Problém mládeže čím dál více závislé na sociálních sítích samozřejmě není nový. Nicméně zdravotní krize ho dále prohloubila a školní výuka na dálku dětem ještě usnadnila přístup k internetu. Poslední průzkumy potvrzují, že děti mladší 16 let od začátku pandemie zdvojnásobily dobu, kterou tráví připojené na webu.

Čtěte také

A co je snad ještě horší, dospělí za toto období polevili ve své ostražitosti a své ratolesti v těchto aktivitách v podstatě neomezují. Podle studie publikované tento týden v Itálii, 70 procent rodičů přiznalo, že vůbec nekontroluje, kdy a jak jejich děti používají sociální sítě – to je dvakrát větší počet než minulý rok.

Přínos internetu do dnešní covidové doby je nesporný. Co by byl život v karanténě bez sociálních sítí, bez televizních seriálů, bez videohovorů a vůbec digitálních médií. Mladí, a hlavně ti nejmladší, by však měli hledat rovnováhu mezi časem stráveným na internetu a mimo něj. Ze studií na toto téma vyplývá, že děti, které sociální sítě používají minimálně, se cítí šťastnější a mají i větší sebedůvěru.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio