Velvyslanec ČR při NATO: Rusko za poslední dva roky porušilo snad všechny dohody upravující bezpečnost a spolupráci v Evropě

17. červen 2016

Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg upozornil na porušování příměří na východě Ukrajiny. Rozdmýchává tak NATO před summitem protiruskou hysterii?

„Vztahy mezi NATO a Ruskem jsou zřejmě nejhorší od konce studené války,“ říká Jiří Šedivý a připomíná dvě další události, které v minulosti zasáhly do mezinárodní situace – a sice operace v roce 99 proti Srbsku a invazi Ruska do Gruzie v roce 2008.


Rusové tvrdí, že náš projekt protiraketové obrany je namířen proti Rusku, že porušujeme smlouvu o raketách středního a kratšího doletu atd. Ale to jsou všechno skutečně propagandistické nesmysly a lži, které lze velmi snadno vyvrátit na základě faktů a dokumentů. Jiří Šedivý

Michael Rozsypal se ptá v Interview Plus i na to, kdo může podle Šedivého za stávající situaci? „Ruská propaganda tvrdí, že to je v podstatě NATO, kdo rozdmýchává eskalaci té krize – ale ono se stačí podívat jaksi věcně na vývoj situace, příčiny a následky. NATO vždycky reaguje mnohem umírněněji a omezeněji na nejrůznější ruské výzvy – ať už je to propaganda, ať už jsou to různá vojenská cvičení, nebo přímé vyhrožování některým spojencům,“ uvádí Šedivý.

Jako jeden ze svých argumentů umírněnosti NATO v kontrastu s ruským přístupem uvádí, že Rusko porušilo Chartu rady Organizace spojených národů a základní princip mezinárodních vztahů a mezinárodního práva, podle kterého státy neřeší své problémy mezi sebou silou a silou ani nevyhrožují dalším.

„Rusko za poslední dva roky, ale už i předtím, porušilo snad všechny normy, smlouvy a konvence upravující bezpečnost a spolupráci v Evropě, včetně zakládajícího aktu Rusko – NATO z roku 97,“ říká Šedivý.

„Dále jsou to náměty ruských cvičení – v roce 2009 podnikla Ruská federace velké vojenské cvičení západ, jehož součástí byl i scénář za použití taktické jaderné zbraně proti území Polska obdobný scénář byl v obdobném cvičení v roce 2013.“

Poslechněte si celý rozhovor v pořadu Interview Plus.

Spustit audio