Ve srovnání s Evropou dáváme na důchody málo, takže jsou pak nedůstojné, tvrdí ekonom Pícl

7. říjen 2019

Vláda chce příští rok zvýšit průměrnou starobní penzi o 900 korun, což je víc, než předpokládá zákonem upravená valorizace. A protože penzistů přibývá, plánuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) představit reformu celého systému. Její součástí by mělo být i zřízení takzvaného nultého pilíře, z něhož by stát vyplácel každému seniorovi zaručenou minimální penzi.

Čtěte také

„Nultý pilíř vidím jako krok, který by dával smysl v případě, že bychom prováděli radikální reformu penzijního systému a vyvážili poměr mezi státním průběžným systémem a systémem kapitálového spoření,“ říká v pořadu Pro a proti hlavní ekonom Liberálního institutu Jiří Nohejl.

Ten je přesvědčen, že „zaručený příjem" je možné najít i v jiných systémech. „Ale zvláště v těch založených na čistě kapitálových trzích... Systémy, které se vydaly cestou garantovaného důchodu vědí, že… určitá záchytná sít je ve stáří zásadní pro udržitelnost kombinace státní podpory a kapitálového spoření.“

Reforma, která by mi přišla nejoptimálnější, by byla kombinace nultého pilíře, který navrhuje ministerstvo a kombinace druhého pilíře, který byl historicky zrušen, nicméně který by poskytoval větší možnost volby v rámci systému, takže bych volil, který fond chci použít a třeba i kterou investiční strategii.
Jiří Nohejl

Ekonom souhlasí, že je nezbytné zajistit důstojný a kvalitní život pro všechny občany. „Ale i dnešní mladší generace žije jiný život, cestuje, přerušuje kariéry... A tradiční modely z 19. století postavené na politice Otto von Bismarcka jsou pro 21. století neudržitelné.“

„Pokud je cílem státního pilíře pomáhat ve stáří skutečně potřebným, tak bychom se měli snažit o co nejvyšší důchody těm nejstarším, ale těm, kteří ještě mohou pracovat, bychom měli dát možnost se spíš postarat sami o sebe,“ navrhuje Jiří Nohejl.

Penzijní fondy jsou vyhozené peníze

Čtěte také

„V rámci důchodové komise řešíme problém komplexně a s ohledem na udržitelnost důchodového systému. A nultý pilíř je jedno z těch opatření,“ vysvětluje ekonomický expert ČSSD a poradce ministryně Michal Pícl.

Návrh ministerstva dělí první průběžný pilíř na nultý a první. „Nultý, který by měl vzniknout, by byl solidární, takže všichni by měli nějakou částku garantovaného důchodu..., a měl by být placen z daní. První pilíř by byl placen ze sociálního pojištění, jako je dnes, a byla by tam určitá zásluhovost.“

Penzijní společnosti dnes nejsou schopny ani udržet hodnotu peněz v čase. Pokud to postavíme jen na tom, tak zaručíme našim občanů jen to, že jejich uložené peníze budou v budoucnu ztrácet hodnotu... Systém má být postaven na průběžném pilíři... a ti, kdo mohou, a ne všichni mohou, by si měli přispořit v nějakém systému, ale penzijní fondy jsou podle mě vyhozené peníze.
Michal Pícl

Ministerstvo prý také navrhuje zřízení státního penzijního připojišťovacího systému. „Takže by stát vstoupil na tento trh a třeba garantoval výnos 2 %, abychom vše drželi na úrovni inflace a občané neztráceli uloženou hodnotu svých peněz.“

„Český penzijní systém je na 8. nejnižší úrovni v rámci vydaných peněz v procentech HDP v Evropě. Například Polsko na důchody vydá dnes to, co my budeme vydávat za 20 let... Několik dalších zemích má i vyšší výdaje v poměru k HDP. Náš problém je, že vydáváme málo na důchody a jsou nedůstojné,“ konstatuje Michal Pícl.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák

Související