Stavme dostupné byty, ne luxusní a předražené, dává recept na levnější bydlení ekonom Pícl

17. květen 2019

Ceny bytů stále rostou a nedostupné jsou zvláště v Praze. Vedení hlavního města hledá způsoby, jak bydlení více zpřístupnit. Pomohlo by vyšší zdanění těch, kteří vlastní více nemovitostí? Stačí výstavba nových bytů, nebo bude muset radnice provést zásadnější změny v bytové politice?

Petr Stuchlík byl kandidátem na pražského primátora za hnutí ANO

„Hlavním důvodem, proč tak zdražily byty v Praze, je to, že se nestaví... Jiná opatření mohou pomoci, ale nevykompenzuje to chybějící byty,“ uvedl v pořadu Pro a proti pražský zastupitel za ANO Petr Stuchlík.

Zdanění vlastníků více bytů, které navrhl guvernér České národní banky Rusnok, ale prý nic nevyřeší. „Je to chiméra, představa, že dodaníme byty a něco se změní... A pokud bude Praha uvolňovat více sociálních bytů pro matky s dětmi nebo lidi v nouzi, je to v pořádku, ale tím nezlevní ceny bytů pro většinu.“

Chápu, že sociální demokracie přechází na třídní bojování a deklarace o výstavbě luxusních bytů... Ale pokud se podíváte, tak developeři staví primárně malometrážní byty, protože se prodávají nejlépe... Vysoká cena je bohužel důsledek toho, že se jich staví málo.
Petr Stuchlík

Zastupitel vidí souvislost mezi nákupy bytů a chybějící penzijní reformou. „U spousty lidí ze střední třídy slyším, že si kupují druhý byt buď na stáří, pro děti nebo jako zabezpečení... Lidé tímto řeší chybějící penzijní reformu.“

„Obecně mám problém když někdo zasahuje do soukromého vlastnictví... Já sám vlastním jediný byt..., ale neodsuzuji ty, kteří mají další byt pro děti nebo jako investici... Proč je zdaňovat? Jediným receptem, aby ceny klesly nebo aspoň tolik nerostly, je zintenzivnění výstavby,“ doporučil Petr Stuchlík (ANO).

Pustit byty mezi lidi

Michal Pícl, předseda Ústřední odborné komise ČSSD pro evropské záležitosti

„Především musíme stavět dostupné byty. Ne luxusní a předražené, které se teď staví.... Pro vlastníky více bytů bych zavedl progresivní zdanění. Každá investice musí mít nějakou návratnost a tohle vám ji prodražuje,“ reagoval předseda národohospodářské komise ČSSD a ekonom Michal Pícl.

Podle něj mají velká města jako Praha, Brno nebo Ostrava velké bytové fondy. „Třeba Praha má 34 tisíc bytů, ale v roce 2017 poskytla v režimu bydlení pro rodiny s dětmi pouze 30 bytů. Potřebujeme proto tyto byty více pustit mezi lidi.“

Stavební produkce má meziročně 6% nárůst, tak neříkejte, že se tady nestaví... Staví se ale kanceláře nebo luxusní byty... Neříkám, že musíme zdanit už druhý byt, ale daňme třetí, čtvrtý, pátý, šestý a dělejme to progresí, abychom postihli ty, kteří spekulují na trhu.
Michal Pícl

Expert odmítl, že krizi bydlení spraví penzijní reforma. „Zásadní je to, že lidé jdou do hypotéky a nákupu bydlení, protože to je lepší investice než 3. pilíř, který je naprosto ztrátový a nemá smysl...

„Jsem pro to, abychom nejdříve měli funkční zákon o sociálním a dostupném bydlení, spolu se sociální prací a penězi na výstavbu. Pak se mi líbí zahraniční systém, kdy developer část z postavených bytů poskytne obcím k dostupnému bydlení,“ shrnul Michal Pícl.

autoři: Veronika Sedláčková , oci

Související