Váš čas na sítích se přímo překlápí do dolarů, ale jejich vlastníků, tvrdí expert na robotiku Čáp

23. červenec 2024

Odborník na robotiku a umělou inteligenci Michal Čáp žije ve Spojených státech, kde vyvíjí vnitřní autonomní systémy na vykládku a nakládku zboží. „Tato aplikace umělé inteligence je pozitivní, ale určitě mám obavy z jiných, hlavně v oblasti manipulací na sociálních sítích, které jsou používané k ovlivňování lidí,“ říká.

„Například TikTok, Facebook a Instagram optimalizují obsah podle času, který strávíte koukáním do displeje. Je to metrika, která se automaticky snaží optimalizovat obsah, který vám nabízí, teď dokonce i v reálném čase,“ vysvětluje. 

Čtěte také

Když to Čáp překládá do „běžné řeči“, říká, že umělá inteligence vlastně dokáže kontrolovat to, co vám sítě ukazují a co zvyšuje vaši pozornost a tedy další čas strávený na sítích. „Stejné technologie jdou použít ale i k jiným cílům – klidně to může být psychologická válka, demoralizace protivníka apod.,“ varuje.

Čáp si vlastně ani nedokáže představit, jak se tomu můžeme bránit. „Na to vlastně nemám odpověď, což mě samotného děsí.“

Michal Čáp, odborník na robotiku a umělou inteligenci

„Určitě bychom ale měli rozumět, že na druhé straně toho Facebooku apod. je extrémně sofistikovaný algoritmus, agent, který má ale jiné zájmy než člověk na té druhé straně, tedy u mobilu.“

„Zájem Facebooku je udržet vás co nejdéle, protože to se jeho majitelům přímo překlápí do dolarů. A když si to uvědomíte – případně, když vám to dojde v případě psychologické války –, tedy, že obsah, na který se díváte, nemusí být dělaný lidmi, ale stroji, ,farmami‘, případně algoritmy, snad se budete umět líp bránit,“ uvažuje.  

Umělá inteligence se učí, zatím

Čáp se umělé inteligenci věnuje léta, tvrdí, že to, co se je AI doopravdy schopna naučit, teď nikdo neví, dokonce ani její tvůrci.

Čtěte také

„Technologie umělé inteligence je silná a má potenciál zvýšit naši produktivitu, bohatství a blahobyt. Jiná otázka je, jestli tuto sílu budeme schopní usměrnit, jestli to nakonec nepovede ke koncentraci bohatství.“

Proto je potřeba nějaká „protisíla“ ve společnosti, což by měli dělat politici. „Ve společnosti totiž musí existovat lidé, kteří zařídí, že se toto bohatství bude správně redistribuovat. Nejlépe tak, aby z něho mělo užitek co nejvíc dalších,“ uzavírá Michal Čáp.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Petra Viziny.

autoři: Petr Vizina , lup
Spustit audio

Související