Vánoce za socialismu: Splněné plány, obchody plné zboží a málo sněhu

24. prosinec 2022

Štědrý den je přeci jen tak trochu jiným dnem. Sváteční atmosféra, umocněná očekáváním večerní nadílky, se projevila i v rozhlasovém zpravodajství. Velký výlet do rozhlasového archivu a poslech štědrovečerních zpráv ze 60., 70. a 80. let odhalí, jak tehdy rozhlas o Vánocích vysílal.

Vánoční atmosféra se odrazila i ve zpravodajství, a to i v tak zvláštním zpravodajství, jako bylo to v letech socialismu – prokládané komentáři, ideologickými poznámkami a politickými úvahami.

Čtěte také

Mrazivá zima prosince 1969 by byla sama o sobě zajímavou informací, rozhlasové zprávy ale hned vyčíslily, kolik vagonů s uhlím zamrzlo a nedorazilo do elektráren. Taky jak to ohrozí výrobu elektřiny a kolik havířů musí nastoupit na mimořádné směny. K tomu všemu se právě o Vánocích roku 1969 přidala chřipková epidemie spojená s nekonečnými frontami před lékárnami.

Plnění plánů a prasklé potrubí

Mnozí si ještě vzpomenou, že lékař tehdy jezdil i do rodin – nejednalo se o první pomoc, ale o takzvanou „pohotovost“. Třeba v Teplicích se na takovou službu čekalo až 20 hodin, a to po telefonickém objednání.

K mrazům patřilo také praskání vodovodních potrubí – na Štědrý den 1970 byla bez vody velká část Ostravy, rozbité televize – rozhlas sledoval, jak jsou na Vánoce připraveny televizní opravny, nebo zloději v lesích – redaktoři pro vysílání spočítali, kolik nábytku by se dalo vyrobit z ukradených stromků.

Čtěte také

Ani o Vánocích nešetřilo rozhlasové zpravodajství informacemi o plnění plánů. Blížil se konec roku, a tak jednotlivé podniky hlásily, jak jsou na tom s výrobou.

Neméně zajímavé byly zprávy ze světa, většinou plné informací o plných obchodech, krásách vánočních svátků v Sovětském svazu a socialistických zemích obecně a negativních informací ze Západu: nezaměstnanost, drahota a – ó hrůzo! – různé ceny stejného zboží v různých obchodech!

Vánoční atmosféra také vybízela k různým úvahám, zamyšlením a rozhovorům. Za ta léta jich bylo hodně a je opravdu z čeho vybírat.

Posluchače určitě zaujme projev dojaté Květuše Větrovské, která se na Vánoce 1971 vrátila z tříletého exilu do normalizačního Československa. Slovo ale dostávaly i „celebrity“ – herci, zpěváci, básníci, malíři. A také skutečné tehdejší hvězdy – to byli tehdy hrdinové socialistické práce.

Reportáže, sport i počasí

Součástí vánočního zpravodajství byly i reportáže. Pořad Archiv Plus nabízí ukázky ze dvou mimořádně pěkných: 26. prosince 1982 redaktor Petr Voldán navštívil poštu na tehdejším Gorkého, dnes Senovážném náměstí v Praze. A sledoval cestu vánočního pohledu ze schránky přes automatickou třídící linku.

Čtěte také

O dva roky později, 23. prosince 1984, natočil vánoční reportáž v centru Prahy s prodejci ve stáncích a s jejich zákazníky Luboš Lidický. V obou případech jde o skvělé reportérské výkony, které dodnes stojí za poslech.

Ve vánočním zpravodajství nechyběl sport ani předpověď počasí. Poslechnete si i jednu z mála předpovědí mezi lety 1968 až 1989, která na Vánoce, které u nás tradičně provází spíše oteplení a obleva, ohlásila pravou ladovskou chumelenici.

Reprízu pořadu si poslechněte v audiozáznamu.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.