V policii sledujeme návrat k nostalgii po časech StB, tvrdí bývalý protidrogový koordinátor Vobořil

22. červenec 2019

Klíčovou osobou boje proti drogám přestal být Jindřich Vobořil už před rokem. Prohlašuje se za pravicového liberála, který věří v sociální politiku. Taky se nechce smířit s utahováním šroubů, které vidí kolem sebe. V Osobnosti Plus říká, že ale nejde jen o finance.

„Policie si najednou z ničeho nic říká o to, aby některé jednotky mohly bez soudního příkazu odposlouchávat hovory, dělat sledovačky a dělat je déle, než je možné… Kam směřujeme, byť je to neviditelné,... je takový návrat k nostalgii po StB,“ popisuje bývalý národní protidrogový koordinátor.

Rozklad demokracie nebolí hned, zatím jsme v anestezii, říká Bohumil Doležal

Bohumil Doležal

Komentátor, publicista a vysokoškolský pedagog Bohumil Doležal byl před revolucí disidentem a signatářem Charty 77. O aktuálním stavu české politiky říká, že je tu svinčík, jaký tady ještě nebyl, a obává se o zdejší demokracii.

Policisté prý o dnešní situaci mluví tak, že kdyby byli za minulého režimu ve službě, také by byli v StB. Protože tehdy šlo o elitu, která to dělala dobře. Že tehdejší doba byla správná, říkají podle Vobořila často právě nováčci. Připomíná, že členové StB sami rozhodovali o tom, kdo je a kdo není vinen (a soudci jim to nekazili“).

Dodává, že mezi policisty teď jde o jakýsi souboj dvou skupin lidí – té s nostalgií po časech StB a té, zjednodušeně řešeno, demokratické. Jejich počet je podle Vobořila asi tak půl na půl.

Rychlé páky

Podobné je to i v politice napříč politickým spektrem. „Cítím, že i v politických špičkách... by mnozí chtěli mít rychlou páku vedle sebe: tady mám generála policie, kterému řeknu, jak to má být, on to udělá a pak už všichni budou mlčet.“

„Se vší úctou k některým lidem v ANO, kteří tam jsou z přesvědčení, to je politické uskupení, co není úplně demokratické. Ale napříč Sněmovnou bychom to našli v nejrůznějších partajích,“ zdůrazňuje.

Zajímá mě parlamentní politika

Vobořil není už rok ve funkci národního protidrogového koordinátora. Do Evropského parlamentu, kam kandidoval v barvách ODS, se teď nedostal. Přesto se nevzdává a do politiky míří dál.

ODS se po skandálu Nečasové musela do dalších voleb promlčet. Teď se posouvá moc do středu, míní exministr Němec

Igor Němec

Bývalý ministr a spoluzakladatel ODS Igor Němec vystoupil z politického dění ve chvíli, kdy byl jmenován šéfem Úřadu pro ochranu osobních údajů. I nadále je voličem ODS a i když současného předsedu Petra Fialu hodnotí kladně, ideově souzní s někým jiným.

„Určitě se chci politicky nějak zviditelnit. Chci zkusit napříč Sněmovnou ve spolupráci s dalšími stranami vytvořit plán, jak protidrogovou politiku změnit. To, co jsem neuměl dělat zevnitř úřadu, je třeba posouvat politicky, protože úřednicky to nejde,“ nastiňuje.

Teď se bude hlavně snažit dostat na dobré místo kandidátky ODS. Mikrokomunální politika ale není směr, kterým by chtěl jít. Zajímá ho kandidatura do Poslanecké sněmovny nebo Senátu, případně zapojení do politiky na úrovni krajů.

Proč si myslí, že Piráti nechtějí spolupracovat na sbližování pravicové opozice, o kterém mluvil předseda ODS Petr Fiala? A proč se mu nepovedlo prosadit jeho strategii protidrogové politiky? Poslechněte si celý rozhovor s Jindřichem Vobořilem. Ptala se Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , jpr

Související