ODS se po skandálu Nečasové musela do dalších voleb promlčet. Teď se posouvá moc do středu, míní exministr Němec

10. červenec 2019

Bývalý ministr a spoluzakladatel ODS Igor Němec vystoupil z politického dění ve chvíli, kdy byl jmenován šéfem Úřadu pro ochranu osobních údajů. I nadále je voličem ODS a i když současného předsedu Petra Fialu hodnotí kladně, ideově souzní s někým jiným.

„O návratu do ODS neuvažuji. Posunula se jiným směrem. Jsou tam jiní lidé, kteří mají jiné ideály než ty, s kterými jsme začínali. Strana se posouvá příliš do středu a není v pravém slova smyslu pravicovou stranou,“ říká. Dodává ale, že jejího předsedu Petra Fialu považuje za člověka na svém místě.

Tomáš Sedláček: Politici tvrdí, že jsme malý národ, který potřebuje uchránit před neexistující hrozbou

Ekonom Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček napsal řadu ekonomických knih s přesahem do religionistiky, psychologie nebo filozofie a dostal za ně ceny v Česku i v zahraničí.

„Po skandálech, které vyvrcholily Janou Nagyovou, dnes Nečasovou, se musela ODS do dalších voleb, dokonce dvou, promlčet. Tak, jako to udělali komunisti po roce 1989. Při jakémkoli gestu jim byly předneseny skandály z minulosti. Myslím, že Fiala to svým klidným přístupem splnil,“ uvádí a poznamenává, že ideově souzní daleko více s Václavem Klausem mladším.

Nechápu, proč je EET online

Bývalý předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů se i v současné době věnuje konzultacím v této oblasti. K online databázím v souvislosti s kybernetickou ochranou dat říká třeba to, že stoprocentně nelze ochránit žádná data.

„Nevím, proč je EET online a proč vzniká databáze všech receptů na ministerstvu zdravotnictví, když mají tyto informace pojišťovny. Často jsou informace institucí o tom všem vágní a hlavním důvodem bývá, že jsme na prahu 21. století, a tak musíme být moderní. To není účel, který bych si představoval,“ říká Igor Němec.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Němec bude hovořit ještě o svém vztahu k sociálním sítím nebo o aktuálním evropském obecném nařízení GDPR.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.