Sociální demokraté nenajdou odvahu podat demisi, myslí si Arnošt Goldflam

26. červen 2019

Arnošt Goldflam patří neodmyslitelně k brněnské undergroundové bohémě. Jeho režijní i literární prací prochází laskavá ironie, přímá satyra i skepse. „Když jsem ve špatném rozpoložení, daří se mi psát veselé kusy,“ řekl.

„K vládě jsem neměl důvěru nikdy a žádnou, k žádné z českých vlád,“ konstatoval režisér a dramatik na aktuální téma volání po demisi premiéra Andreje Babiše (ANO).

Miroslav Petříček: Premiér Andrej Babiš nedbá na svou vlastní důstojnost. Stejně jako pan prezident

Miroslav Petříček, filozof (žák Jana Patočky), působí jako vysokoškolský profesor na Filozofické fakultě UK

Filozof a překladatel Miroslav Petříček patří mezi žáky Jana Patočky. Společnost už v době totality, ale i tu porevoluční, akademickou, provokoval svým volnomyšlenkářským vzhledem.

„Když nastal převrat, myslel jsem si jako každý naivní člověk, že už bude všechno dobré. Říkám jednu ne zcela korektní věc: co dělá Babiš a co se mu vytýká, přes Čapí hnízdo, přizpůsobování si věcí svému pohledu i střet zájmů, tak nemohu říct, že by se jiní podnikatelé chovali jinak, až na pár výjimek,“ dodal.

Vláda vydržela

Publicista a pedagog brněnské JAMU a pražské DAMU před středečním zahájením pokusu vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše (ANO) odhadoval, že se to nepodaří.

„Jsou to iluze, ve kterých někteří žijí. Nemají šanci ji přehlasovat. Kdyby sociální demokraté podali demisi, mohlo by se to stát, ale je jich málo a navíc by se příště nemuseli nikam dostat. Proto si myslím, že k tomu ani odvahu nenajdou,“ uvažoval Goldflam.

Jeho odhad se později ukázal jako správný. Po více než sedmnáctihodinovém jednání Sněmovna hlasovala až ve čtvrtek ráno a pro vyslovení nedůvěry zvedlo ruku jen 85 poslanců.

Poslechněte si celý rozhovor s Arnoštem Goldflamem. Barboru Tachecí bude zajímat i to, jaké má její host sklony k depresím a jestli se s nimi dokáže vypořádávat medikací a jinými cestami.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související