Bohumil Pečinka: Demonstrace? „Nebabišovský svět“ se probral

17. červen 2019

Politický komentátor je k Zuzaně Čaputové, která na Slovensku čerstvě složila prezidentský slib a stala se současně nejmladší ženou v čele státu na světě, opatrný. „Její zvolení je pro mě příznakem krize demokracie,“ říká.

„Pokud si relativně politicky a hospodářsky úspěšný evropský národ zvolí do čela člověka, o kterém nic neví, ukazuje to právě na krizi,“ dodává.

V Babišových médiích bych nevydržel ani minutu, říká Marek Stoniš

Marek Stoniš, šéfredaktor Reflexu (od roku 2008); Ostravák, kterému není nic svaté (kromě Baníku)

Před třemi lety se stal Marek Stoniš šéfredaktorem týdeníku Reflex. Soustředí se především na politická témata. „Neumím říct, kdy se politická korektnost proměnila v něco, co už je přehnané. Obávám se, že se to děje ve chvíli, kdy se občanské spolky nebo sdružení ‚infiltrovaly‘ do státních struktur,“ říká.

Babiš vs. (ne)Babišovský svět

Půdorys české politiky pak podle komentátora tvoří dvě skupiny. „Máme tu jeden ´babišovsko-zemanovský svět´, který je velmi formovaný. Vychází z jasných hodnot a neustále upevňuje svou voličskou základnu. Myslím, že kdyby byly na podzim volby, opět by zvítězil a posílil svůj mandát. Navzdory demonstracím.“ 

„Proti němu pak stojí svět druhý, který je absolutně roztříštěný hodnotově i zájmově a je širší.“ Podle Pečinky je jedinou možnou cestou do budoucna kompromis a spojení ODS Petra Fialy s Piráty Ivana Bartoše. „Pokud nezačnou spolupracovat, zvítězí za dva roky opět Andrej Babiš.

Důležité zapojení obcí

Pečinka vylučuje předpovídané společenské změny. „Demonstrace vnímám tak, že se aktivizuje ´nebabišovský svět´. Hledá přirozené vůdce, vyjasňuje si názory, a když nemůže komunikovat přes opoziční politické strany, které mu toho tolik nenabízejí, komunikuje napřímo. Tradičním způsobem mítinku,“ myslí si.

„Na tom je ohromně silná jedna věc: Lidé to přirovnávají k demonstracím, které se děly na podporu České televize anebo Děkujeme, odejděte! S tím nesouhlasím. Tady je totiž rozdíl v tom, že je už vytvořena síť a ta jde až do regionů. Na předposledním setkání se  přihlásilo přes 300 obcí, v tom posledním dokonce 1500. To už je síť lidí, kteří spolu komunikují. ´Nebabišovský svět´ se probral,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Bohumilem Pečinkou. Dozvíte se, proč se už v mládí rozhodl zajímat o politiku.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související