Tomáš Sedláček: Politici tvrdí, že jsme malý národ, který potřebuje uchránit před neexistující hrozbou

7. květen 2019

Tomáš Sedláček napsal řadu ekonomických knih s přesahem do religionistiky, psychologie nebo filozofie a dostal za ně ceny v Česku i v zahraničí.

Rád sleduji ve svém volném čase konspirační teorie. Ze začátku to byl pouhý rozmar, ale postupně jsem si z toho přestal dělat legraci. Zajímá mě schopnost lidí věřit třeba tomu, že je Země placatá. Většinovou společnost na tom navíc zajímá spíše konspirace okolo než to, jak to je a co se stalo," poznamenává.

Jan Pirk: Být politicky aktivní je nutné. Pokud tu chceme žít, měli bychom přiložit ruku k dílu

Jan Pirk, kardiochirurg, přednosta Kardiocentra IKEM

Kardiochirurg Jan Pirk je spojen s Kardiocentrem IKEM, jehož byl dlouholetým předsedou. Na celkový odchod z lékařské praxe se připravuje. Nečeká, až ho konec kariéry překvapí. Podotýká, že je nutné se poučit u kolegů, kteří takovým předělem už prošli, a všímat si, jak se chovali.

Velký český příběh

Náš český příběh je velký, je spojován také se sametovou revolucí a v každém oboru, kam se člověk vrtne, je významý Čech. Mám pocit, že politici tvrdí, že jsme malý národ, který potřebuje uchránit před neexistující hrozbou,“ říká.

V tomto kontextu zavádí Sedláček pojem ‚středoevropští bohémové‘, upozorňuje na dlouhou historii národa i na poslední dekády. „Máme nejvyšší spotřebu alkoholu, jsme stále v hospodách, máme také ty své chaloupky, což je bohatství, které si málokterý z nás uvědomuje. Neznám druhý národ, který by byl tak obdařen sekundárními rezidencemi,“ vysvětluje.

„Jako Češi jsme takoví hobiti, že jsme pořád v hospodách,“ říká Sedláček.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Tomáš Sedláček bude mimo jiné hovořit o ekonomických krocích Andreje Babiše a o státním rozpočtu, dozvíte se ale také více o jeho postřezích okolo konspiračních teoriích ve společnosti.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.