V celém roce hrála prim válka na Ukrajině, inflace a energetická krize

28. prosinec 2022

Doznívající covidová pandemie, první rok s novou vládou, jedenáct měsíců války na Ukrajině a s ní spojené uprchlické vlny následované energetickou krizí. Také komunální a senátní volby a dopady změny klimatu. Česko má za sebou rok plný událostí, které ovlivnily téměř každého. Poslechněte si souhrn těch nejdůležitějších, těch, na které by se nemělo zapomenout.

První významná politická událost přišla hned ze začátku roku. Vládě Petra Fialy (ODS) byla po více než třech měsících od voleb vyslovena důvěra Poslanecké sněmovny. Jednání o důvěře se také stalo nejdelším v historii samostatné republiky.

Čtěte také

Už od svého nástupu se nová vláda musela potýkat s doznívající covidovou pandemií, nastupující energetickou krizí a problematickým sestavováním rozpočtu.

Ve hře tak bylo rušení opatření zavedených předchozí vládou. Za svůj postup proto sklízela ostrou kritiku opozice, zejména v rozpočtových otázkách.

Vláda musela řešit proměny ve svém složení. V průběhu roku, kvůli korupční kauze Dozimetr, skončil ministr školství Petr Gazdík (STAN), v říjnu pak ze zdravotních důvodů ministryně životního prostředí Alena Hubáčková (KDU-ČSL), za kterou není náhrada dodnes.

Ruská agrese na Ukrajině

Nejvýznamnější událostí roku je bezpochyby válka na Ukrajině. Ruské jednotky 22. února překročily ukrajinské hranice a spustily bezprecedentní vlnu agrese. Konflikt má dopad nejen na celkovou evropskou bezpečnost, negativně také ovlivnil zhoršující se ekonomiku.

Konflikt zároveň spustil masivní přesuny obyvatel, domovy opustily statisíce Ukrajinců. Někteří z nich našli dočasné útočiště i u nás.

Stát se uprchlíkům snažil pomoci a začal vyplácet humanitární dávky. Válka v Česku vyvolala vlnu solidarity, uprchlíci tak často nacházeli ubytování u lidí doma.

Čtěte také

Česko patří mezi země, které Ukrajinu podporují nejvíce, mimo jiné dodávkami zbraní. Ty se v tuzemsku budou i vyrábět, do zbrojovek kvůli tomu přijdou tisíce Ukrajinců, včetně odborníků. Česká armáda rovněž cvičí ukrajinské bojovníky.

První návštěvu vysoce postavených zahraničních politiků ve válkou zmítaném Kyjevě tvořili český premiér Fiala, spolu se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou. 

Inflace a energetická krize

Výrazným dopadem války na Ukrajině je prudká inflace a zdražování energií. Rozbor dopadů krize a aktuální statistiky přináší projekt Českého rozhlasu a agentury PAQ Research Česko 2022 život k nezaplacení. Projekt už rok sleduje, jak rostoucí inflace mění životy českých domácností.

Čtěte také

Podle průzkumů například přibylo domácností, které si po zaplacení všech výdajů nezvládnou nic uspořit. Minulý rok šlo o 19 procent takových domácností, letos je to už víc než třetina.

Mezi nízkopříjmovými domácnostmi přibyly rodiny s dětmi nebo senioři. Vzhledem ke zdražování energií by to mohlo představovat zásadní problém.

Kvůli náročné situaci a zvyšování cen energií vláda přistoupila k zastropování energií. To však paradoxně může být pro část lidí komplikací, protože se jim zálohy zvednou až po maximum cenového stropu.

Čtěte také

Podle sociologů hrozí, že si lidé na tuto zimu budou muset brát spotřební úvěry, zároveň se zvyšuje počet těch, kteří hledají pomoc u dalších neziskových organizací.

Řešení ekonomické krize a vládní pomoc lidem nenechala bez odezvy ani sněmovní opozici. Kabinet Petra Fialy čelil hlasování o vyslovení nedůvěry. Kvůli vládnímu postupu ale i aféře Dozimetr je vyvolalo hnutí ANO (s podporou SPD). Pro vyslovení nedůvěry nakonec hlasovalo pouze 84 přítomných opozičních poslanců.

V celém pořadu Rok 2022 v Česku se mimo jiné dozvíte, jak čeští zdravotníci pomáhali se zraněními způsobenými válkou na Ukrajině, nebo jak by podle sociologů mohly fungovat různé příspěvky. Připomínáme i senátní a komunální volby.

Dozvíte se i střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), dopadech klimatické krize na Česko, suchu a nebývalém požáru v Českém Švýcarsku, či nadcházející volbě prezidenta. Souhrnem událostí roku 2022 provádí Lucie Pávová a Vojtěch Tomášek.

Spustit audio

Související

  • Libor Dvořák: Ukrajina v roce 2022

    Když koncem února Putinova vojska vtrhla na Ukrajinu, svět očekával, že Rusko se stane bleskovým vítězem, protože síly se jevily jako příliš nerovné – a taky nerovné byly.

  • Rok 2022 v online světě

    Také rok 2022 byl ve znamení zdokonalování umělé inteligence. Právě to, kam tento fenomén směřuje, shrnuje speciál Rok v online světě.