Rok 2022 ve světě: covid i válka na Ukrajině

27. prosinec 2022

Hlavní zahraniční událostí roku 2022 byla nepochybně válka na Ukrajině. Tamní události po celou dobu zprostředkovávali zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu. Vysílali ale také z Londýna, Blízkého východu nebo Bruselu. Poslechněte si souhrn toho nejdůležitějšího.

Rok 2022 přinesl v první polovině dva covidové milníky. V březnu překročil počet obětí 6 milionů, v dubnu se pak počet zaznamenaných případů celosvětově přehoupl přes půl miliardy.

Čtěte také

I to vedlo k další potřebě posilujících dávek. Druhou dávku si nechal podat i americký prezident Joe Biden, který se v té době snažil přesvědčit Kongres, aby přidal finance na dostupnost léků, vakcín či testů.

Velmi brzy ale informace o covidu-19 přebily informace o hrozící ruské invazi na Ukrajinu. Názory se mezi jednotlivými zeměmi výrazně lišily. Významná varování ale vysílaly americké tajné služby a později i samotný šéf Bílého domu.

Nakonec měli pravdu, protože 24. února začala válka na Ukrajině – šéf Kremlu Vladimir Putin ji ale dodnes říká speciální vojenská operace. Měla trvat týden, ale kdy tato brutální válka doopravdy skončí, to neví asi opravdu nikdo.

Poslechněte si celý Speciál Rok 2022 v zahraničí, který připravil Jakub Lucký.

autor: Jakub Lucký
Spustit audio

Související