Trabant byl z nouze cnost, ale ve své době to byl docela moderní automobil, myslí si cestovatel Dan Přibáň

12. květen 2021

Před 30 lety sjel z výrobní linky poslední kus vozítka, které si vysloužilo výsměch ale i srdce dobrodruhů. Trabant se dá považovat za fenomén komunistické éry Východního bloku střední Evropy i za symbol pádu železné opony.

Cestovatel a novinář Dan Přibáň připomíná, že v době, kdy se Trabant začal vyrábět, bylo to na svou dobu poměrně moderní auto. V průběhu let povážlivě zastaral, takže automobilka Sachsenring se sídlem v saském Zwickau už nemohla konkurovat automobilkám ze Západu.

Legendární trabant z NDR vyobrazený na Berlínské zdi

I tak se ale na trabant v NDR čekalo velmi dlouho. „Byla to z nouze ctnost,“ říká Přibáň.

Dodává, že když pak měli východoněmečtí občané možnost přes pražskou ambasádu Spolkové republiky Německo utéct na Západ, neváhali a auta nechali svému osudu v ulicích československé metropole. Minimálně do doby, než si je někdo z příbuzenstva zas odvezl zpět.

Po pádu železné opony v roce 1991, výroba duroplastového vozítka nadobro skončila. S postupem času se ale ze symbolu socialistického motorismu stal veterán a dnes je o trabanty opět zájem.

Trabant (ilustrační foto)

Trabant 601

Ve své době byl Trabant 601 velmi progresivním automobilem, který byl jako první v masové míře vyráběn z plastů. Poháněl ho dvoutaktní, vzduchem chlazený dvouválec o výkonu 26 koní. Vybaven čtyřstupňovou převodovkou s volnoběžkou.

Poslechněte si celý díl série 30 let poté Zuzany Markové. 

Spustit audio

Související