Tomáš Klvaňa: Biden vyhrál, ale socialismus dostal úder

8. listopad 2020

Pokud se nestane něco nevídaného, nastoupí tandem Joe Biden – Kamala Harrisová 20. ledna do Bílého domu a zahájí nové období demokratické vlády.

Biden nakonec vyhraje se solidním náskokem kolem pěti milionů hlasů a slušným rozdílem ve sboru volitelů. Je to sice rozdíl menší, než se čekalo, ale přesto mu dává dobrý mandát do následujících čtyř let.

Čtěte také

Demokratická strana si nevedla zdaleka tak dobře. Její náskok ve Sněmovně reprezentantů se povážlivě zmenší a osud Senátu, kde se čekalo vítězství demokratů, závisí na druhém kole dvou soubojů ve státě Georgia. Republikáni si také připsali několik důležitých vítězství na postech guvernérů a státních legislativ. Co to znamená?

Voličům se líbí mnohem víc Biden než jeho strana. Je dost příkladů volebních okresů, ve kterých vyhrál Biden v solidně republikánském prostředí a zároveň tam zvítězil republikánský kongresman. Američané tedy většinově nesedli na lep trumpovskému argumentu, že Biden bude loutka v rukou socialistů, ale to neznamená, že se progresivistického křídla Demokratické strany neobávají.

Středoví demokraté, kteří měli ve volbách velké problémy s výstředními nápady radikální levice, jako byla třeba snaha rozpustit policii, se už začínají ozývat a pokusí se odkázat krajní levici do patřičných mezí.

Středový prezident

Čtěte také

Blouznění některých levicových intelektuálů o tom, že Biden byl slabý kandidát, že měl vyhrát mnohem výrazněji, nebo dokonce že by si takový socialista Bernie Sanders vedl mnohem lépe, je přesně jen to – blouznění. Biden vedl ukázkovou kampaň bez chyb a zřejmě skóroval i v tak konzervativních státech, jakými jsou Georgia, Arizona a Nebraska. Myslí si snad kdokoliv, kdo zná americkou politickou scénu, že by tam měl Sanders nebo levicová profesorka Elizabeth Warrenová jakoukoliv šanci? Myslí si snad, že by se na jejich stranu postavila velká část Bidenových republikánů, kteří pomohli demokratům k návratu do Bílého domu?

Drobný příklad z Kalifornie, s velkou převahou demokratického státu, kde jsou už nějaký čas republikáni beznadějně politicky mrtví: Voliči tam v referendu právě odmítli uzákonit zvýhodnění rasových menšin, takzvanou affirmative action, a stejně tak odmítli požadavek, aby firmy jako Uber musely svým smluvním partnerům dát status zaměstnanců se všemi benefity a pojištěním. Ono to zní velmi dobře, ale také to výrazně zdraží pracovní sílu. Amerika prostě není socialistická země, a to ani v „super-woke“ Kalifornii.

Tomáš Klvaňa, komentátor, profesor New York University Prague a bývalý mluvčí prezidenta

Biden a Harrisová budou úspěšní, pokud budou vládnout z politického středu, pokud udrží širokou koalici od levého středu po střed pravý. Pokud se posunou doleva a na scénu se vrátí proto-komunistické nápady z demokratických primárek, jako třeba ten, ve kterém by se v rámci ekologického plánu Green New Deal každému Američanovi zaručilo právo na dobře placenou práci, skončí jejich mandát fiaskem.

Autor působí na New York University Prague

Spustit audio

Související