Těžko budeme v ulicích chytat lidi lasem, vysvětluje Marek Výborný, proč se neprodlouží nouzový stav

21. prosinec 2021

Šíření koronaviru v Česku už více než dva týdny zpomaluje. O protiepidemických opatřeních platných do konce roku by měl nový kabinet jednat ve středu. Nouzový stav totiž skončí 25. prosince a nová vláda ho neplánuje prodlužovat. „Současně ale vláda zdůraznila, že je potřeba apelovat na osobní zodpovědnost každého občana. Pokud se k tomuto nevrátíme, tak nám těžko pomůže jakýkoli nouzový stav,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

I kdyby nouzový stav nadále pokračoval, Výborný se obává, že by těžko pomohl zajistit, aby se lidé nescházeli na večírcích spojených s koncem roku.

Čtěte také

„Vývoj kolem mutace omikron ale bedlivě sledujeme a pokud by situace měla být dramatická, tak vláda nikdy nevyloučila, že se případně k režimu nouzového stavu vrátí,“ říká lidovec a apeluje na občany, aby se jakýmkoliv silvestrovským zábavám nebo diskotékám vyvarovali.

„Je to skutečně obrovské riziko,“ zdůrazňuje. „Nicméně představa, že tady z centra něco direktivně zakážeme, a potom vyženeme do ulic armádu nebo policii, které budou chytat lidi lasem, mi přijde iluzorní. V tuto chvíli platí, že každý člověk by měl velmi zodpovědně zvažovat, jakým způsobem bude slavit konec kalendářního roku.“

Hosty byli:
Marcel Faltys, redaktor, Český rozhlas
Marek Výborný, KDU-ČSL, předseda poslaneckého klubu strany
Roman Prymula, epidemiolog, předseda představenstva Nemocnice Agel Říčany
Jan Kulveit, výzkumný pracovník, Oxford University

Z rozhodnutí vlády o zrušení nouzového stavu je ale rozpačitý výzkumný pracovník Oxford University Jan Kulveit.

„Obávám se, že to vydává dost špatný signál. Pokud se zruší nouzový stav a řekne se, že situace se zlepšila, tak to vůbec neodpovídá tomu, že tady máme nějakou rostoucí vlnu omikronu. Situace se totiž zlepšila jen s tou variantou delta,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martina Matějky.

autoři: Martin Matějka , marz
Spustit audio

Související