Omikron v Česku? Počítáme s tím, že růst případů začne v průběhu ledna, varuje primářka Roháčová

15. prosinec 2021

Už v 77 zemích světa se potvrdila nákaza variantou covidu-19, kterou WHO nazvala omikron. Evropské země reagují zpřísňováním protiepidemických opatření. Primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová se nedomnívá, že jakákoliv opatření mohou průnik omikronu do Česka nějak efektivně zabránit. Oficiálně potvrzených případů je u nás už devět.

„Počítáme s tím, že razantně přibude případů už v průběhu ledna. Je ale předčasné odhadovat další průběh,“ konstatuje Roháčová.

Počítáme s tím, že razantně přibude případů už v průběhu ledna.
Hana Roháčová

Data o nové variantě, která máme v tuto chvíli k dispozici, jsou stále jen předběžná, upozorňuje biochemik Jan Trnka z 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Zdá se, že oproti deltě je několikanásobně nakažlivější. Viděl jsem čísla, a jde o tří až čtyřnásobně vyšší nakažlivost.“

Čtěte také

Zásadní neznámou je podle Trnky příčina úspěšnějšího šíření omikronu.

„Je otázka, do jaké míry je to způsobeno vyšší nakažlivostí viru, nebo jestli má omikron větší populaci k šíření.“

Naráží tak na informace, podle kterých před nákazou omikronem dostatečně nechrání dvoufázové očkování či dřív prodělaná infekce jinou variantou covidu.

„Já bych v tuto chvíli rozhodně nespoléhal na to, že bude varianta omikron mírnější. Data, která k tomu máme, jsou v tuto chvíli extrémně nejistá, mj. proto, že Jihoafrická republika má velmi odlišnou strukturu populace, většinu nakažených tam tvořili mladí,“ dodává Trnka.

Přestože se zdá, že protilátky vybudované předchozími variantami se na omikron váží výrazně méně, a stejně to platí pro protilátky vzniklé z očkování, data ze Spojených států dávají naději, že by posilující dávka vakcíny mohla poskytnout dostatečnou ochranu.

Hosty byli:
Tomáš Havlín, redaktor, Český rozhlas
Jan Trnka, biochemik, Ústav biochemie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy
Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka
Daniel Dražan, pediatr, člen výboru České vakcinologické společnosti

Pokud jde o takzvaný booster, je Hana Roháčová rozhodně pro, aby se stal nedílnou součástí očkovacího schématu.

A diskusi v pořadu Téma dne doplňuje i pediatr Daniel Dražan: „Pokud se nám podaří proočkovat velkou část dětí, zpomalí se šíření infekce v dětských kolektivech i šíření na ostatní části populace. Takže to určitě bude mít pozitivní vliv, ale záleží na tom, jaké míry proočkovanosti dosáhneme a jak rychle.“

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , marz
Spustit audio

Související