Testování promořenosti obyvatel v Česku bude seriózní práce, věří biochemik Konvalinka. Obává se ale, že optimistická čísla kolem 30 % nepřinese

21. duben 2020

V České republice probíhá studie promořenosti obyvatel nemocí covid-19. Výsledky bychom se měli dozvědět na začátku května. Biochemik, prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum a vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Jan Konvalinka si myslí, že nejdůležitějším výsledkem studie bude jistota, že dostáváme spolehlivou faktickou informaci o rozšíření viru v zemi.

„Každý výsledek, kdy si budeme jisti, že dostáváme spolehlivá data, bude velmi cenný. Nesmíme předem předpokládat, jak to má dopadnout, ale musíme si být jisti, že testy a postup testování nám dávají adekvátní informaci o tom, jak je virus rozšířen v české populaci,“ vysvětluje biochemik.

„Velmi dobrá zpráva by byla promořenost na úrovni 30 až 40 %. Vůbec tomu ale nevěřím.“
Jan Konvalinka

„Ve vědě je nejdůležitější, abychom věděli, co nevíme. Abychom znali případnou chybu toho testu. V posledních dnech už mám naštěstí skoro jistotu, že ten test bude prováděn seriózně, protože lidé, kteří jsou za tím, jsou mí velmi významní kolegové, kteří mají mou naprostou důvěru.“

Nevyužitá kapacita vědeckých pracovišť

Jan Konvalinka koordinuje testování onemocnění covid-19 na akademických pracovištích. Kapacity, které byly akademiky nabídnuty, jsou ale využívány jen minimálně. „Je to frustrující,“ konstatuje. Přesto prý věří ve zlepšení situace.

Čtěte také

„Jsou tady stovky dobrovolníků, kteří zanechali své vědecké práce a vyškolili se na tuto činnost. Ústavy dokonce nakoupily přístroje, investovaly prostory a spoustu energie…“ popisuje prorektor Univerzity Karlovy.

„Testy se na našich pracovištích provádějí, dnes už jsou jich tisíce, ale celková kapacita je využita asi jen z jedné čtvrtiny. Stále čekáme na jasný plán vlády a krizového štábu, který nás zaměstná,“ dodává s tím, že pokud se dobrovolníci vrátí ke své běžné práci, bude obtížné dát skupiny znovu dohromady.

Podle Konvalinky trvalo dlouho, než se lidé, kteří tomu opravdu rozumějí, dostali k rozhodování. V posledních dnech má ale údajně naději, že se věci ujali správní lidé. „Jako profesor Dušek, profesor Hajdúch, profesor Šedo,…“ vyjmenovává.

Jana Konvalinky se můžete ptát i vy! Napište nám své otázky související s koronavirem a onemocněním covid-19 na e-mailovou adresu plus.koronavirus@rozhlas.cz. Biochemik bude hostem Barbory Tachecí každé úterý a čtvrtek od 10:35 do 11 hodin na Plusu.

Výjezd z republiky bych nezakazoval

V rámci boje s koronavirovou infekcí by Jan Konvalinka výjezd z České republiky určitě nezakazoval. „Kladl jsem dotaz našim kolegům na právnické fakultě a podle většiny z nich je tento zákaz na hranici ústavnosti a pravděpodobně je protiústavní,“ upozorňuje s poukazem na rodiny, které mají příbuzné za hranicemi a je jim odepřeno za nimi odjet.

Něco jiného jsou samozřejmě návraty cestujících z rizikových oblastí. Podle Konvalinky by cestování do zemí s podobnou promořeností jako v Česku nemělo být problémem.

Má Luc Montagnier pravdu, že byl virus uměle vytvořen v laboratoři? Jaké protilátkové testy se aktuálně vyvíjejí? A co si Jan Konvalinka myslí o „nejslavnější zabijačce v Česku“? Poslechněte si celý rozhovor s biochemikem. Ptala se Barbora Tachecí.

Spustit audio

Související