Začíná plošné dobrovolné testování. Je to monstrózní projekt, říká ředitel zdravotnických informací Dušek

21. duben 2020

Testování je určeno pro 27 tisíc obyvatel Česka, a to z Prahy, z Jihomoravského kraje, Brna, Olomouce, z Litoměřic, Litovle a Uničova, od 18 do 89 let.

Čtěte také

„Do studie vstoupí respondent - musí být informován a dobrovolně podepsat souhlas. Následně podstoupí rychlotest. Pokud by byl test pozitivní, je člověku proveden klasický stěr, který vyšetří laboratoř,“ uvedl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. V Litovli a Uničově bude také lidem nabídnut odběr krve.

Zúčastnit se mohou bezplatně, bez aktuálních zdravotních potíží a příznaků nebo potvrzené diagnózy onemocnění covid-19 a bez nařízené karantény.

Děti od 8 do 17 let budou vyšetřováni v Brně, senioři nad 60 let budou vyšetřováni na všech odběrových místech denně od 8:00 do 10:00, v Praze bude seniorům vymezeno odběrové místo až do 15:00. Zahájení je naplánováno na čtvrtek 23. dubna, ale ne na všech místech. 

Důležitá studie

„Chceme zahájit populační studii na téma, jaká je prevalence onemocnění covid-19 v Česku… Jsou tu lidé, kteří neprošli standardním procesem a nejsou ve statistikách a měli například asymptomatický průběh, mají protilátky nebo jsou infekční,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Význam studie prý pomůže pochopit, v jaké fázi epidemie se Česko nachází a jaký by měl být další vývoj a plán rozvolnění opatření. Podle Duška je to monstrózní projekt a bez pomoci Armády ČR by nevznikl. Výsledky by měly být začátkem května.

Na stejné téma dnes vysíláme od 18:10 do 19:00 speciál. Záznam tiskové konference v audiu. 

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související