Ten třetí v příběhu Vrbaty a Hanče. Emerich Rath chtěl umět všechny sporty a nikdy se nevzdával

10. únor 2024

Člověk s neuvěřitelným životním příběhem Emerich Rath byl všestranným sportovcem, olympionikem, trampem i zručným obchodníkem se sportovními potřebami. Jeho jméno se po letech začíná vracet do veřejného prostoru, odkud během druhé poloviny minulého století prakticky zmizelo.

Emerich Rath se narodil v roce 1883 v Praze do rodiny ševce. Brzy se ovšem přestěhovali do Broumova, kde jeho otec sehnal práci. Přestože se Emerich později stává vrcholovým sportovcem, známky z tělocviku výborné neměl.

Čtěte také

Ještě jako žák měšťanské školy dostal první lyže a stal se tak průkopníkem lyžování v tamním regionu, protože první lyže do Čech dovezl hrabě Jan Harrach z Norska pouhé čtyři roky předtím.

Co dělalo Emericha Ratha výjimečným, byl úctyhodný počet různých sportovních disciplín, kterým se za života věnoval. Byly jich desítky a zejména na začátku 20. století v nich vítězil na evropské úrovni. V Německu byl nazýván „králem dálkového pochodu s armádní výzbrojí“, v tomto závodě zvítězil jedenáctkrát, z toho čtyřikrát v Berlíně v závodě na 50 kilometrů.

Legendární obchod Na Příkopech

Na přelomu 19. a 20. století pracoval Emerich Rath v Praze v různých firmách, kde sbíral zkušenosti jako příručí nebo prodavač, mimo jiné v železářství U Rotta.

Čtěte také

Nakonec nejvíc proslul svým obchodem se sportovními potřebami v ulici Na Příkopě. Obchod se stal legendárním i díky tomu, že tam chodily generace zákazníků a prodejna nabízela nedostupné sportovní nebo trampské zboží.

Provozovnu zavřeli až komunisté v 50. letech. A Emerich, obviněný z propagace západního stylu života, strávil rok ve vězení. Následně byl s komunisty vyměřeným minimálním důchodem nucen pracovat jako metař a vykonávat pomocné práce.

Hanč a Vrbata a další záchranné akce

Jméno Emericha Ratha je hojně skloňováno také v souvislosti s lyžařským závodem z roku 1913, kdy ve špatném počasí zemřeli ve vánici Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Méně se už ví, že jedním z odvážných, kteří se je snažili zachránit, byl právě Rath. Další záchranné operace se účastnil také v Alpách během první světové války.

Pražský Němec

Čtěte také

Rathův osud poznamenal jeho německý původ. Vztahy mezi Čechy a Němci nebyly v tehdejším Rakousku-Uhersku ideální. Emerich mluvil plynně česky i německy a ovládal řadu dalších jazyků, během života procestoval většinu evropských zemí.

S příchodem roku 1918 získal československé občanství a během druhé světové války se projevoval výrazně antifašisticky. Pomáhal skrývat židovského občana a ocitl se i v hledáčku gestapa.

O Emerichu Rathovi dosud nevyšla česky ucelená publikace, své vzpomínky přitom sepsal do knihy Der Gepäckmarsch über 50 km und warum ich siegte.

autoři: František Šedivý , Radim Štícha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.