Stovky slonů v Botswaně mohly být úmyslně otráveny, myslí si vedoucí projektu Safe Elephants

3. červenec 2020

Na severu Botswany uhynulo více než 400 slonů. Příčiny hromadného úmrtí velkých savců jsou zatím nejasné. Informace by mohla přinést analýza biologických vzorků.

V minulých týdnech byly v africké Botswaně nalezeny stovky mrtvých slonů. Jejich těla se nacházela blízko vody a podle odborníků by tedy mohlo jít o otravu. Jiná uhynulá zvířata nicméně v místech nalezena nebyla.

Pozůstatky slonů nyní důkladně zkoumají vědci v laboratořích. Zjistit se snaží hlavně příčinu úmrtí, která stále není jasná.

Zabíjeli pytláci?

Slonovina je jedním z artiklů, pro které pytláci slony často loví. Uhynulým zvířatům v Botswaně ale kly zůstaly. Přesto je podle Artura Sniegona z projektu Safe Elephants zatím příliš brzy pytláky zcela vyloučit:

„Mohlo by se stát, že pytláci nějak plošně zacílí na slony jedem, který dosud nebyl odhalen. Na druhou stranu to nejsou jen oni, kdo na slony cílí.“

Sniegon naráží na problémy s pustošením úrody, které trápí místní zemědělce. Na severu Botswany totiž žije kolem 130 000 slonů. Ti často dosáhnou zemědělských ploch, kde působí škody.

autoři: Ondřej Ševčík , marz
Spustit audio

Související