Stát si chce vzít část nadměrných příjmů od výrobců energií. Zpožděnou novelu energetického zákona má nyní na stole Senát

21. listopad 2022

Výrobci elektřiny zřejmě budou muset odvádět část zisku z nadměrných příjmů způsobených jejich prodejem. Novelu energetického zákona, který státu umožní vybírat 90 procent z rozdílu mezi prodejní cenou a zákonem stanovenou cenou za megawatthodinu schválila Poslanecká sněmovna v pátek ve stavu legislativní nouze.

Hosté:
Jana Klímová, hlavní ekonomická analytička Českého rozhlasu
Jan Béreš, energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz
Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy
Josef Jaroš, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Nyní musí předloha projít ještě horní komorou parlamentu a musí ji podepsat prezident. Vláda chce tímto krokem obohatit rozpočet o 80 miliard korun. Opatření navazuje na dříve schválenou windfall tax, která se dotkne mimo jiné taky bank. Peníze z obojího mají sloužit na kompenzace vysokých cen energií pro občany a malé a střední firmy.

Jak přehledné jsou podmínky výběru těchto odvodů? Zůstane firmám i poté přiměřený zisk, jak tvrdí vláda? A jak se budou získané peníze přerozdělovat pro domácnosti a malé a střední firmy? Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu. Moderuje Šárka Fenyková.

Spustit audio

Související