„Staronová vládo, nejsme tupé stádo“ aneb Jak Ladislav Adamec rekonstruoval komunistickou vládu

1. prosinec 2020

Nová vláda Ladislava Adamce vytáhla obyvatele Československa na začátku prosince 1989 po sedmi klidných dnech opět do ulic. Poměr 15 komunistických ministrů proti 5 nekomunistům, lidi pořádně naštval.

Ještě na začátku listopadu bylo Československo za ostatními komunistickými zeměmi střední Evropy značně pozadu. Poláci i Maďaři už skončili s vládou jedné strany, Němci zbourali Berlínskou zeď.

Ladislav Adamec a Michail Gorbačov

Po 17. listopadu se ale v Československu věci rozeběhly nevídaným tempem. Během pár dní byla i u nás zrušena vedoucí úloha strany a odumírající režim byl nucen jednat s opozicí.

Premiér federální vlády Ladislav Adamec se sešel se zástupci Občanského fóra v čele s Václavem Havlem. Slíbil, že do 3. prosince obmění svou vládu tak, aby odpovídala změnám ve společnosti. OF požadovalo, aby do čela resortů obrany a vnitra byly dosazeny nezkompromitované osobnosti, přičemž na vnitru by měl být, pokud možno, nekomunista.

Komedie „Jak sestavit vládu“

Když ve smluvený termín Adamec svou vládu představil, zaplavily náměstí po celé zemi znovu tisíce lidí. Z 20členné vlády totiž nebylo jen pět ministrů v KSČ a ministr obrany ani vnitra rozhodně nesplňovali požadavky opozice.

Čtěte také

Jak do vysílání Svobodné Evropy telefonovala Jiřina Šiklová, Adamcova vláda inspirovala lidový humor. Na ulicích se objevily plakátky s hesly: „Staronová vládo, nejsme tupé stádo“; „15:5 – naučte se kupecké počty, soudruzi!“ nebo „Vážení diváci, zhlédli jste původní televizní komedii Jak sestavit vládu. Režii měl ÚV KSČ“.  

Ladislav Adamec tlak veřejnosti a opozice dlouho nevydržel. Už po pár dnech tedy 6. prosince 1989 oznámil, že odstoupí. O den později prezident Gustáv Husák pověřil sestavením zcela nové vlády Mariána Čalfu. Ten svůj nový kabinet představil jen o čtyři dny později 10. prosince.

Co se z těchto dní zachovalo v archivu Českého rozhlasu a Svobodné Evropy si poslechněte v repríze Archivu Plus.

Spustit audio

Související