Stále nevěřím tomu, že se vakcíně přiblížíme už v červenci, říká biochemik Konvalinka

16. červen 2020

Do třetí fáze testování vstupují podle listu Financial Times tři potenciální vakcíny proti SARS-CoV-2. Kdy může být hotovo? A měla by se vakcína celosvětově sdílet mezi jednotlivými státy? 

Čtěte také

Přestože o 100% bezpečnosti vakcíny nemůže být nikdy řeč, je potřeba se snažit, aby to bylo 99 %, říká prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum a vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky Jan Konvalinka.

Od kandidáta k léku

Podle deníku Financial Times vstupují do poslední, třetí fáze testování tři potenciální vakcíny proti SARS-CoV-2. Podle Konvalinky to ale není pravda, jedna z těchto vakcín podle něj neprošla ještě ani první fází; jedna látka ale skutečně do třetí fáze testování podle biochemika postoupila.

„Stále nevěřím tomu, že se vakcíně přiblížíme už v červenci,“ myslí si Konvalinka s tím, že preklinických kandidátů je teď na 159 a cesta vývoje vakcíny je dlouhá a komplikovaná.

„Třetí klinická fáze je nejdražší a strašně těžká. Potřebujete 30 tisíc pokusných subjektů, z nichž 15 tisíc dostane placebo. A musíte se dívat, kdo z těch 30 tisíc dostane covid-19. Dnes se to nedá dělat v Evropě, protože je tu málo nakažených. Musí se testovat třeba v Latinské Americe nebo Asii a bude to příšerně drahé," vysvětluje Konvalinka.

Globálně sdílený statek

S návrhem šéfa Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse, aby se z vakcíny proti onemocnění covid-19 stala globálně sdílená komodita, Konvalinka nesouhlasí.

„Já osobně jsem k tomu trochu skeptický. Covid-19 je mimořádná věc, ale smrtnost není tak veliká a nemyslím si, že by bylo nutně zapotřebí mít nějaký zvláštní režim,“ říká na Plusu.

Jana Konvalinky se můžete ptát i vy! Napište nám své otázky související s koronavirem a onemocněním covid-19 na e-mailovou adresu plus.koronavirus@rozhlas.cz. Biochemik bude hostem Barbory Tachecí každé úterý a čtvrtek od 10:35 do 11 hodin na Plusu.

Host Barbory Tachecí dokonce považuje podobný postup za rizikový: „Bez trhu nakonec ty věci nefungují, tržní motivace je velmi mocná. Obával bych se, že se dostaneme do plánovaného hospodářství a státně, centrálně řízeného zdravotnictví, které – jak ze zkušeností víme – nakonec nefunguje.“

Biochemik Konvalinka se ale domnívá, že ani chudší země bez globálního sdílení vakcíny nepřijdou zkrátka. Nakonec bude totiž i v zájmu bohatých států, aby zabránily šíření viru. Protože ten nezná hranice, dodává biochemik.

Věří Jan Konvalinka čínských vědcům? Na kterou z vyvíjených vakcín by si vsadil a proč si myslí, že se SARS-CoV-2 z hlediska imunitní odpovědi chová poměrně standardně? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související