Konvalinka: Potřebujeme, aby vakcína proti koronaviru byla úspěšná alespoň z poloviny

2. červen 2020

Kandidátních vakcín proti nemoci covid-19 je aktuálně víc než stovka, u deseti z nich už výrobci postupují ke klinickému vývoji. Je úspěšný lék v dohledu? A mohl by se vyrábět v Česku?

„Je možné, že covid-19 ustoupí bez lidského zásahu. Stalo se to víceméně s nemocemi SARS a MERS, kde nebyl ani lék, ani vakcína. Ale nemyslím si, že je to pravděpodobné,“ říká Jan Konvalinka, prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum a vedoucí výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Čtěte také

Dlouhodobým a definitivním řešením koronavirové pandemie je podle něj vakcína, na které se intenzivně pracuje napříč zeměmi i kontinenty. Mnoho výrobců často přichází s informacemi o nadějném léku, ještě než látka projde všemi potřebnými fázemi klinického testování. Firmy podle Konvalinky spěchají: „Je to riziko, ale hlavně pro ty společnosti, utopí v tom obrovské peníze.

„Několik nejúspěšnějších potenciálních vakcín právě končí první fázi testování. Ale nemusí nutně vyhrát. Víme ze sportu, že rychlý start je fajn, ale nakonec se počítá ten, kdo první proběhne cílem,“ dodává biochemik.

Miliardová investice v Česku

Farmaceutická společnost Novavax investovala v České republice v přepočtu přes 4 miliardy korun – zakoupila firmu Praha Vaccines, ve které má v plánu vyrábět právě vakcínu proti novému typu koronaviru a nemoci, kterou způsobuje.

Řekl bych, že toto je ta česká vakcína, o které bychom měli mluvit. Nemůžeme to dělat sami, potřebujeme velké zahraniční investice a know-how.
Jan Konvalinka

„Pro Česko je to velmi pozitivní vývoj,“ komentuje Konvalinka plán amerického investora, který chce u nás vytvořit své evropské centrum výroby.

Prorektor Univerzity Karlovy ale upozorňuje, že slibná protilátka, do které firma vkládá své naděje i kapitál, je zatím stále takříkajíc v plenkách. „Myslím, že před pár dny začali s klinickými zkouškami v Austrálii, na prvních dobrovolnících,“ shrnuje.

Jana Konvalinky se můžete ptát i vy! Napište nám své otázky související s koronavirem a onemocněním covid-19 na e-mailovou adresu plus.koronavirus@rozhlas.cz. Biochemik bude hostem Barbory Tachecí každé úterý a čtvrtek od 10:35 do 11 hodin na Plusu.

Dodává ale, že postup této farmaceutické firmy je velmi zajímavý: „Nepracují s celým virem, ale jen s částí obálky, která vybuzuje imunitní odpověď. Tu pak vkládají do nanočástic, které by měly velmi aktivně povzbudit správnou imunitní odpověď organismu.“

Ideálním výsledkem by podle hosta Barbory Tachecí byla doživotní ochrana očkovaných, stačit ale bude i menší ochrana „Myslím si, že potřebujeme více než padesátiprocentní účinnost. Když to bude více, kolektivní imunita bude nad 60 nebo 70 procent, bude to znamenat, že se infekce nebude nekontrolovaně šířit," doplňuje.

Poslechněte si celý rozhovor s Janem Konvalinkou. Mluvil také o tom, proč schvaluje některá povinná očkování nebo proč bylo zřejmě správné zavření škol.

autoři: Barbora Tachecí , marz
Spustit audio

Související